Fudbaleri Real Madrida osvajači su UEFA-ine Lige prvaka u sezoni 2021/2022. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

To je rekordna 14. titula prvaka Starog kontinenta za tim sa stadiona ”Santiago Bernabeu”.

U odličnoj finalnoj utakmici igranoj večeras na Stade de France u Parizu, glavnom gradu Francuske, u spektakularnoj atmosferi Real je pobijedio Liverpool, rezultatom 1:0.

Prvo poluvrijeme bolje je otvorio engleski tim, imao šanse, najbolju kada je Sadio Mane u 21. minutu pogodio stativu. Real nije uspijevao da organizuje igru, no u finišu prvog dijela ”kraljevi” su, koje je do tada uglavnom spašavao golman Thibaut Courtois, zatresli mrežu ”redsa”. Međutim, poslije pregleda VAR-a radi ofsajda nije priznat pogodak Karima Benzeme.

U nastavku Liverpool je opet imao ”više od igre”, ali Real je potvrdio klasu u 59. minutu. Federico Valverde je oštro ubacio, a Vinicius Junior odlično pratio akciju i pogodio za vodstvo – 1:0.

”Crveni” su do kraja utakmice krenuli na sve ili ništa, pokušavali, imali inicijativu, ali rezultat je ostao nepromijenjen. Courtois je spasio tim iz Madrida i u 80. minutu kada je sjajno intervenisao nakon pokušaja Mohameda Salaha. I tri minuta kasnije golman Reala izašao je kao pobjednik u duelu sa Salahom.

U 84. minutu pitanje pobjednika moglo je biti riješeno. Poslije kontranapada Vinicius se našao ispred Alissona Beckera, ali u odsudnom trenutku izgubio je kontrolu nad loptom pa je golman Liverpool ukrotio njegov pokušaj. Na koncu na semaforu pisalo je Real 1, Liverpool 0 - za veliko slavlje Španaca.

Utakmica je kasnila 36 minuta radi velike gužve na ulazima u stadion. Mnogo navijača Liverpoola pokušalo je ući na Stade De France iako nisu imali kupljene ulaznice pa su se sukobili s policijom koja je bila primorana upotrijebiti i suzavac.

Autobus s igračima Liverpoola kasnio je na stadion 20 minuta, jer se probijao kroz gužvu na prilazu stadionu, što su mnogi ocijenili velikim propustom organizatora utakmice, tj. Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).