Rivalstvo u kolumbijskoj ligi 80-ih godina prošlog stoljeća bilo je više od fudbala, Kolumbija je svoje titule prvaka dijelila između dva kluba, América de Cali i Atlético Nacional de Medellín. Odnosno, između kartela Cali kojim su vladala braća Rodríguez Orejuela i kartela Medellín Pabla Escobara.

A to je rivalstvo moglo koštati života Ricarda Garecu, aktualnog selektora reprezentacije Perua. Gareca je bio napadač koji je postigao pogodak kojim se Argentina plasirala na Svjetsko prvenstvo 1986. godine a ipak ga je tadašnji selekgtor Bilardo izostavio iz reprezentacije koja je osvojila titulu svjetskog prvaka u Meksiku.

Gareca je bio zvijezda kluba América de Cali, s kojim je stigao do tri finala Copa Libertadoresa, a to ga je i stavilo na nišan Pabla Escobara, prema priznanju Jhona Jaira Velásqueza zvanog Popeye koji je bio Escobarov plaćeni ubica i čovjek od povjerenja. "Ricardo Gareca je uvijek bio na nišanu Pabla Escobara", priznao je Popeye u peruanskim novinama "El Popular" prije nekoliko godina.

“Međutim, nisu stigli do njega. Pablova ljubav prema fudbalu spasila je Garecu”, dodao je Popeye. "Razmišljalo se o postavljanju autobombe za njega i druge igrače iz América de Cali", priznao je Escobarov ubica. Bila je to moguća osveta za auto-bombu koju je kartel Cali stavio pod Escobarovu porodicu.

“Saznao sam to nakon mnogo godina, jer je to rekao Popeye, ubica iz vremena Pabla Escobara. Dobio sam informaciju preko WhatsAppa, jer nisam na društvenim mrežama, o njegovom komentaru da me imaju na popisu”, priznao je nedavno Gareca.

Kaže da u to vrijeme nije ništa znao. Bio je svjestan da karteli dominiraju najmoćnijim timovima, Millionarios iz Bogote takođe su kontrolisali trgovci drogom, ali priča da se vratio u Argentinu kada su stvari postale previše ružne. “ Dok sam bio tamo, bilo je rivaliteta, svaki kartel je imao tim i to je jedino čega sam bio svjestan“, kaže peruanski selektor. “Kasnije taj problem eksplodirao i postao ozbiljniji ali ja toga nisam bio svjestan.”

Pablo Escobar je naredio otmicu igrača América de Cali te naredio ubistvo porodice jednog od igrača, Pedra Enriquea Sarmienta, koji je kasnije imao uspješnu karijeru kao trener i kao televizijski komentator.

Escobar je takođe naredio atentat na sudiju Álvara Ortegu nakon što je poništio gol u posljednjim minutama utakmice Nacionala protiv América de Cali, koji je na kraju pobijedio 3-2. Ubica je prišao prozoru automobila u kojem je Ortega putovao kao suvozač i upucao ga nekoliko puta.