Profesionalni fudbal vratio se na stadione u Libiji nakon sedam godina građanskog rata kvalifikacijskom utakmicom za Afrički kup nacija (CAN). Tunis je pobijedio Libiju sa 2-5.

Utakmica u Benghaziju odigrana krajem marta neće biti upamćena po igri obje reprezentacije, nego zbog velike simboličke vrijednosti u vrijeme tranzicije ka stabilizaciji zemlje. Opstaće upamćeno dca je prvi gol nakon sedam godina za reprezentaciju Libije postigao Muaid Ellafi, koji igra za marokansku Wydada Casablancu. Tunis je pobjedom ostao na vrhui tabele sa 13 bodova, ispred Ekvatorijalne Gvineje.

Libijski fudbalski savez (LFF) najavio je 16. februara da će se fudbal vratiti u zemlju nakon što je Afrička fudbalska konfederacija (CAF) izdala dopuštenje kojim potvrđuje da su ispunjene potrebne sigurnosne mjere za igranje utakmica.

Prva utakmica nekog libijskog kluba nakon sedam godina rata odigrana je 17. marta kada su se sreli libijski Ahly Bengasi i alžirski Entente Setif, u meču Kupa afričkih konfederacija (što je ekvivalent UEFA Evropa ligi). Na stadionu Petro u Egiptu pobijedio je libijski tim.

Budući da su teške borbe, bombaški i teroristički napadi od 2013. godine zatvorili libijske stadione, i reprezentacija i lokalni klubovi koji učestvuju u međunarodnim takmičenjima bili su prisiljeni igrati kao domaćini na stadionima u Egiptu, Maliju, Maroku i Tunisu.