Vijeće grada-pokrajine Berlina u utorak je održalo svećano polaganje zakletve za Franzisku Giffey koja je izabrana za gradonačelnicu nakon glasanja delegata u Predstavničkom domu.

Ovom odlukom regionalni lider Socijaldemokrata (SPD) u Berlinu postaje prva izabrana žena za gradonačelnicu glavnog grada Njemačke.

Socijaldemokratska političarka Franziska Giffey, bivša njemačka ministrica za pitanja porodice, tako je postala prva žena izabrana za gradonačelnicu Berlina nakon glasanja gradskih delegata, prenosi DW. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Dennis Buchner rekao je da su 84 poslanika glasala za Giffey, dok su 52 glasala protiv nje, a dva su bila suzdržana.

Giffey, koja je do ostavke u maju ove godine obavljala funkciju njemačkog ministra za porodicu, bila su potrebna najmanje 74 glasa za njen izbor.

Ona sada predvodi lokalnu vladu njemačkog glavnog grada, koju čini koalicija lijevog centra SPD, ekologa Zelenih i socijalističke lijeve stranke, koja zajedno ima 92 poslanika.

Giffey je dala ostavku u vladi bivše kancelarke Angele Merkel zbog optužbi za plagiranje doktorske teze. Kasnije joj je doktorska titula i oduzeta.

Prije nego što se pridružila saveznoj vladi 2018. godine, Giffey je mnogim stanovnicima Berlina bila poznata kao gradonačelnica okruga Neukölln u glavnom gradu Njemačke.