Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier osvojio je 1.045 od ukupno 1.425 važećih glasova i u prvom krugu glasanja izborio novi mandat šefa države, javlja Anadolu Agency (AA).

U Njemačkoj su danas održani indirektni izbori na kojima je Federalni kongres (Bundesversammlung) birao predsjednika zemlje za narednih pet godina, a favorit i aktuelni šef države Steinmeier pobijedio je već u prvom krugu u kojem mu je trebala apsolutna većina.

Funkcija predsjednika Njemačke reprezentativnog i ceremonijalnog je karaktera, a biraju ga zastupnici saveznog parlamenta (Bundestag) i delegati koje imenuju pokrajinske skupštine.

Za razliku od ranijih predsjedničkih izbora koji su održavani u dvorani Bundestaga, ovi izbori su zbog epidemioloških mjera održati u osmospratnoj zgradi Paul-Lobe koja se nalazi odmah pored njemačkog parlamenta.

Predsjednica Bundestaga Baerbel Bas je uoči glasanja istakla da pandemija COVID-19 nameće drugačiji način života i da su i današnji izbori organizirani u skladu s epidemiološkim mjerama.

Kazala je da je pandemija izazvala dodatnu polarizaciju društva i da ljudi sve manje vjeruju državnim institucijama.

Bas je rekla i da se izbori održavaju u jeku ukrajinske krize koja je na rubu eskalacije, zbog čega je njemačka vlada pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu.

"Koristimo sva diplomatska sredstva da spriječimo opasnost izbijanja rata. U ratovima svi gube", naglasila je Bas.

Od ukupno 1.472 imenovana delegata danas je glasalo 1.437 i birali su između ukupno pet kandidata, a izraziti favorit je bio aktuelni predsjednik Steinmeier koji ima podršku najjačih političkih partija u Bundestagu, odnosno Socijaldemokrata (SPD), Zelenih, Slobodnih demokrata (FDP) i Demokršćanske unije (CDU/CSU).

Steinmeier je na funkciji predsjednika Njemačke od 2017. godine, kada je zamijenio Joachima Gaucka. Iskusni njemački pravnik i političar Steinmeier rođen je 1956. godine u Dermoldu. U vladama Socijaldemokratske partije je obnašao važne funkcije, uključujući i poziciju ministra vanjskih poslova. Javnosti je poznat i po tome što je 2010. godine, dok je radio kao sudija, donirao bubreg supruzi.

Među delegatima koji su birali njemačkog predsjednika bile su i brojne poznate ličnosti koje su delegirale pokrajinske skupštine. Među njima su i bivša kancelarka Angela Merkel, osnivačica kompanije BioNTech Ozlem Tureci, nobelovac Benjamin List, astronaut Alexander Gerst, fudbalski selektor Njemačke Hansi Flick, trener Freiburga Christian Streich, fudbaler Bayerna iz Minhena Leon Goretzka, pijanist Igor Levit i bivši ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.