Prve rezultate izbora u Francuskoj neće objaviti francuski mediji nego belgijski i švicarski na francuskom jeziku.

Naime, francuski mediji riskiraju da budu žestoko kažnjeni ako objave netačnu informaciju, odnosno glasinu, procjenu ili nešto slično prije nego što budu objavljeni zvanični rezultati.

Ali to ne vrijedi za medije u Švicarskoj i Belgiji, čija čitalačka publika s nestrpljenjem očekuje rezultate, pa su tako i sve oči iz Francuske uprte u belgijske i švicarske medije.

A što se tiče zvaničnih podataka, do podne je na biralištima u Francuskoj glasalo 25,48 posto birača, podatak je Ministarstva unutrašnjih poslova ove zemlje. U 2017. godini, u prvom krugu predsjedničkih izbora, izlaznost, četiri sata nakon početka glasanja, bila je 28,54 posto.

Prema dnevnim anketama Le Parisiena u srijedu, četiri dana prije prvog kruga izbora za predsjednika Francuske, 72 posto ispitanih reklo je da će sigurno glasati ove nedjelje. U 2017. godini, 77,7 posto birača glasalo je u prvom krugu.

Anketa Le Parisiena, koju provodi Ipsos-Sopra Steria, objavio je u četvrtak da najveće šanse za prolazak u drugi krug predsjedničke utrke imaju aktuelni predsjednik Francuske Emmanuel Macron, za kojeg bi glasalo nešto više od 26 posto ispitanika, te desničarka Marine Le Pen sa 23 posto. Vječito treći (sve dosadašnje izbore završavao je tako) Jan-Luc Melenchon prema anketi bit će prvi ispod crte sa 16 posto podrške anketiranih Francuza.