Annie Ernaux dobitnica je Nobelove nagrade za književnost, najprestižnije književne nagrade, uz koju se daruje i 964.000 eura. Francuska spisateljica, rođena u Lillebonneu 1940. godine, svoj je rad uglavnom posvetila pripovijedanju o svom životu i istraživanju teritorija svog sjećanja. Odnosno autofikciji. Ili, vlastitim riječima, književnoj sociologiji.

Ernaux kaže da skromnost nestaje kada se pojavi stvarnost. Kako bi prenijela svoje «iskustvo žene», De Ella je odlučila ostaviti po strani fikciju svojih prvih romana, kako bi u svom sjećanju potražila pravo lice svog vremena. Godine 1981. objavila je 'The Frozen Woman', naslov koji opisuje njezin osjećaj zarobljenosti u ulozi supruge i majke.

U 'Čistoj strasti' govorila je o želji zrele i obrazovane žene koja samo čezne za pozivom svog ljubavnika. “Od septembra prošle godine nisam radila ništa osim čekala muškarca”, napisala je na početku tog romana. U 'Događaju', jednom od svojih najpoznatijih naslova, promijenila je temu i pisala o svom tajnom pobačaju. Njezin je život, na neki način, njezino vrijeme: Ernaux prepričava sebe dok prepričava svijet oko sebe.

Godine 1988. objavljuje 'Ženu', priču o životu svoje majke i odnosu s njom, koju analizira na gotovo klinički način: od idealizacije u djetinjstvu do brige u starosti, uz identifikaciju, svojevrsno nezadovoljstvo izvorno neizlječivo. U 'Godinama', višestruko nagrađivanom djelu, utkala je uspomene iz djetinjstva, detalje, s dubokim promjenama kroz koje je prošlo francusko društvo i kako je to promijenilo život jedne žene.

Nagrada za književnost četvrta je Nobelova nagrada dodijeljena ove sedmice u Stockholmu u Švedskoj.

Obrazlažući svoj izbor, Akademija je rekla da Ernaux "dosljedno i iz različitih kutova ispituje život obilježen jakim razlikama u pogledu spola, jezika i klase".

Njen debitantski roman bio je Les Armoires Vides iz 1974., ali je međunarodno priznanje stekla nakon objavljivanja Les Années 2008., prevedenog u „Godine“ 2017. “To je njezin najambiciozniji projekt koji joj je priskrbio međunarodnu reputaciju i mnoštvo sljedbenika“, rekla je Akademija o toj knjizi.

Ernaux "vjeruje u oslobađajuću snagu pisma" i njegovo "beskompromisno" djelo napisano je "jednostavnim" jezikom i "očišćeno", dodali su iz organizacije. Francuskinja u svom radu "otkriva agoniju klasnog iskustva" i opisuje emocije kao što su "sram, poniženje, ljubomora ili nemogućnost da vidite tko ste", čime je postigla "nešto vrijedno divljenja i trajno", istakla je švedska akademija.

Francuska autorka pridružuje se slavnom popisu pisaca, nobelovaca. Recentni dobitnici Nobelove nagrade za književnost su Abdulrazak Gurnah (2021, Tanzanija), Louise Glück (2020, Sjedinjene Države), Kazuo Ishiguro (2017, Velika Britanija), Bob Dylan (2016, Sjedinjene Države), Svetlana Aleksiévich (2015, Bjelorusija) ), Patrick Modiano (2014., Francuska), Alice Munro (2013., Kanada), Mo Yan (2012., Kina), Tomas Transtromer (2011., Švedska) i Mario Vargas Llosa (2010., Peru).

Do danas je dodijeljeno 115 Nobelovih nagrada za književnost, a 17 ih je dodijeljeno ženama. Prosječna dob dobitnika je 65 godina, a Rudyard Kipling je najmlađi (41 godina), a Doris Lessing najstarija (88 godina).