Francuski sud kaznio je vlasnicu restorana u jugozapadnoj Francuskoj jer je zabranio ulazak muslimanki zbog nošenja hidžaba.

Sud u gradu Bayonneu u Baskiji presudio je da je 64-godišnja vlasnica restorana kriva za diskriminaciju na osnovu vjere jer je tražila od mušterije da skine maramu, piše Daily Sabah.

Incident se dogodio na Majčin dan u julu, kada je muslimanka došla u restoran na večeru sa sinom.

Na snimku incidenta vidi se kako majka i sin dolaze na vrata restorana, a žena koja je vlasnik restorana rekla je da ih neće pustiti u restoran jer njegova majka nosi "maramu iz mračnog doba".

Vlasnica restorana, za koju se vjeruje da je kršćanka jer je nosila vjerski simbol - krst oko vrata - tvrdila je da je "marama sredstvo za pokoravanje žena".

Kupac, koji je izjavio da je šokiran riječima upućenim njemu i njegovoj majci, otišao je u policijsku stanicu i podnio prijavu da je diskriminisan.

S provođenjem zakona usmjerenih na muslimane u Francuskoj, pojačani su islamofobični i diskriminatorni napadi na žene sa maramama, muslimane i islamske ustanove i bogomolje, što je, čini se, ohrabrilo antimuslimanske rasističke napade.

Nedavno je sud po nalogu ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina suspendovao odluku opštine Grenoble da dozvoli kupanje u burkiniju na javnim plažama i bazenima u zemlji.