Francuski predsjednici imaju dugu historiju sukoba sa zakonom. Trenutno probleme sa pravsuđem ima Nicolas Sarkozy a Jacques Chirac je imao tu čast prvi predsjednik republike osuđen za korupciju i ilegalno finansiranje svoje stranke.

Jedan je dijamant bio u središtu skandala kada ga je afrički diktator Jean-Bedel Bokassa poklonio nedavno preminulom Valeryju Giscardu d'Estaingu. Pred kraj mandata njegov ugled je bio narušen zbog gtog poklona što mu Francuzi nisu oprostili i 1981. je izgubio izbore protiv Francoisa Mitteranda.

François Mitterrand, šef države između 1981. i 1995. godine, drži apsolutni rekord kada su u pitanju skandali svih vrsta: od "skrivene" kćeri do ilegalnog finansiranja Socijalističke partije (PS), od samoubistva premijera do ljubavnih skandala. Mitterrand je živio s dvije porodice koje se nikada nisu upoznale dok je bio živ. Njegova službena supruga živjela je u službenoj rezidenciji. Njegova ljubavnica i "skrivena" kći živjeli su u obližnjoj palači. Obje su se porodice prvi put susrele ispred grobnice u kojoj je pokopan bivši predsjednik.

Nakon dvanaest godina u Jelisejskoj palači (1985. - 1996.), Jacquesu Chiracu je suđeno i osuđen je za brojna kaznena djela korupcije, pet godina nakon napuštanja predsjedničke funkcije. Sudije su bile vrlo blagonaklone prema Chiracu. Kasnije je dokazano da su bili korumpirani. U 79. godini Chirac je osuđen na dvije godine zatvora, uslovno. Izbjegnut je zatvor. Ali mrlja je ostala.

Među svim skandalima Pete republike možda su najsmješniji oni koje je pravio François Hollande. U Jelisejsku palaču je stigao u pratnji svoje tadašnje, kako su je zvali, "sentimentalne partnerice" Valérie Trierweiler, iako se još uvijek nije bio razveo od majke svoje djece, Ségolène Royale. Neko je vrijeme Hollande dijelio krevet sa ljubavnicom a sto u Vijeću ministara sa suprugom. Ségolène Royale bila je ministrica ekologije i energije.

Komedija se dodatno zakomplikovala kada je otkriveno da je Hollande biciklom posjećivao još jednu 'djevojku', Julie Gayet. Trierweiler je vrlo loše prihvatila gto saznanje i burno je napustila Jelisejsku palaču. Ségolène Royale nije pravila probleme zbvog nove veze oca svoje djece.