Na svečanoj akademiji koja je upriličena u Banja Luci, a povodom proslave neustavnog Dana bh. entiteta RS prisustvovale su mnogobrojne zvanice iz javnog života Srbije i entiteta RS, ali i nekoliko međunarodnih zvanica. 

Gosti Milorada Dodika tokom proslave su i dva evropska parlamentarca iz Francuske, Thierry Mariani i Herve Juvin, koji su u izjavi za medije istakli podršku "srpskom narodu". 

Licemjerje francuske politike prema Bosni i Hercegovini još jednom je potvrđeno na ovaj način, što pokazuje da ranije izjave predsjednika Emanuela Macrona, koji je istakao ranije podršku Čovićevim i Milanovićevim stavovima prema pitanju rješenja izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nisu bile slučajnost.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov, također je bio među zvanicama na akademiji, a društvo mu je pravio i izaslanik kineskog ambasadora. 

Zanimljivo je i prisustvo direktora srpske obavještajne službe BIA-e, Bratislava Gašića, koji je čak i odlikovan Ordenom Njegoša prvog reda za izgleda dobro odrađene aktivnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine, a u interesu Dodikovog režima. 

Prisustvo tokom obilježavanja neustavnog Dana entiteta RS, jeste i nepoštovanje SAD i zemalja Evropske unije, koje ne podržavaju ovakve anti ustavne i jednostrane aktivnosti političkog liderstva bosanskih Srba.