Prema Fondaciji L'innovation Politique (Fondapol), Francuska je prva zapadna meta terorista, takozvan ih „džihadista“ i nacija koja je pretrpjela najviše napada posljednjih nekoliko desetljeća. Između 1979. i 2021. Francuska je pretrpjela 82 napada, u prosjeku dva napada godišnje, što ju je koštalo 330 života.

Trend se pogoršao od 2012. godine, kada su razne male grupe, kriminalne bande i "vukovi samotnjaci" počinili 55 napada. Pariz, njegova periferija, njegovo "banlieue" (predgrađe) i njegova regija, Ile de France, pretrpjeli su 70% krvavih terorističkih "valova".

Prema Fondapolu, Francuska je pretrpjela između 1979. i 2021. 90% terorističkih napada počinjenih u Evropi. Čak 49% evropskih žrtava bili su Francuzi. Godina 1979. se historijski smatra godinom kada počinje krvavi rast „džihadističke“ terorističke prijetnje u Francuskoj, Evropi i ostatku svijeta.

Do tada je terorizam imao druge motive, "revolucionare" (komuniste), nacionaliste i separatiste. Nakon iranske islamske revolucije (1979.), koju je predvodio ajatolah Ruhollah Homeini, „subverzivni džihadizam“ počeo je postajati globalna prijetnja.

U isto vrijeme, Francuska je postala prva zapadnoevropska meta uspješnih džihadističkih malih grupa, bandi i „porodica“ što je kulminiralo nizom napada 2015. (Charlie Hebdo, Bataclan), 2016. (Nica) i 2020. godine (Nica i periferija Pariza).

Dvadeset godina muslimanske zemlje bile su prve žrtve 90% islamističkih napada počinjenih u svijetu. Afganistan, Irak, Somalija, Nigerija, Pakistan, Sirija, Alžir, Jemen, Egipat i Filipini su zemlje koje su najviše pogođene terorističkom prijetnjom.

Glasnogovornik Fondapola ovako objašnmjava rezultate istraživanja:“Pet ili šest miliona Francuza su muslimani i vrlo su podijeljeni. Islamistička propaganda njeguje zvanje mnogih 'vukova samotnjaka'. S druge strane, francuske vojne intervencije u Siriji, na Bliskom istoku i u Sahelu potpiruju neprijateljstvo.“