Francuska je zemlja koja ima najviše fudbalera u najjačim ligama svijeta. Čak 123 Francuza iga u takozvanim ligama Petice. Iza Francuske je Brazil (97), treća je Argentina, koja je izjednačena sa Portugalom (obje zemlje dale su 68 fudbalera).

Stručnjaci tvrde da je reprezentacija Francuske, koja će u Kataru braniti titulu svjetskih prvaka, osvojenu 2018. godine u Rusiji, najbolja generacija francuskih fudbalera. Savršen spoj djece iz bivših kolonija koji je razvijan najmanje dva desetljeća.

Zapravo, stručnjaci za skautiranje ističu da su predgrađa Pariza i Marseillea ono što su nekada predstavljale favele Rio de Janeira ili São Paula ili predgrađa Buenos Airesa.

Zbog toga su Francuzi toliko cijenjeni. Svojoj tradicionalnoj tehnici dodali su sirovu snagu. Nije slučajno da 123 igrača rođena ili nacionalizirana u Francuskoj igraju u Top 4 lige (redoslijedom prema UEFA koeficijentu), kakve su Premier League, La Liga, Bundesliga i Serie A. U tri od njih je Francuska glavni izvoznik, iznimka je samo španska liga gdje je izvoznik broj jedan Argentina sa 32 fudbalera.

Premier liga je liga sa najviše stranaca, tamo ih 66,8 posto. Drugim riječima, dva od tri igrača nisu Englezi ili Velšani. Ukupno ih je 348. Lider je Francuska sa 32 igrača a najskuplji je Raphael Varane iz Manchester Uniteda procijenjen na 48 miliona eura.

Druga liga sa najviše stranaca je talijanska Serie A, sa 61,2% stranaca a Francuza je tamo najviše, 35. Najskuplji su Theo Hernández (Milan) i Paul Pogba (Juventus).

Njemačka (52,1%) i Francuska (51,9%) imaju gotovo podjednak broj domaćih i stranaca. U Bundesligi je najviše stranaca iz Francuske, Austrije i Nizozemske. Najskuplji su Nkunku i Englez Jude Bellingham (iz Borussije Dortmund).

Španska LaLiga je jedina liga koja ima većinu igrača rođenih u toj zemlji. Postotak stranaca je 41,4 posto. Najviše igrača daju Argentina, Brazil i Francuska a najskuplji su Vinicius Junior (Real Madrid), Urugvajac Valverde (Real Madrid) i Portugalac Joao Félix (Atlético de Madrid).