Tim novinara novinske agencije AFP svjedočio je razaranju koje su izazvale ruske trupe na ulicama Buče, 30-ak kilometara sjeverozapadno od Kijeva. Nekoliko dana nakon što je Vladimir Putin naredio početak ofanzive 24. februara, ruski konvoj pokušao je proći kroz grad na putu prema glavnom gradu, ali je upao u zasjedu. U svom povlačenju, kako je dokumentirao AFP, ostavio je dvadesetak leševa ležati na ulicama, od kojih su neki bili vezanih ruku.

Ukrajina je optužila rusku vojsku da je "svjesno počinila pokolj" u Buči gdje su pronađena mrtva tijela nakon njezina povlačenja i traži istragu i procesuiranje počinitelja na šta pozivaju i NVO Human Rights Watch te zapadni zvaničnici, javljaju danas agencije.

Službeni Kijev u subotu naveče je objavio da su "Irpin, Buča, Gostomel i cijela regija Kijeva oslobođeni od neprijatelja" koji napušta ključne gradove blizu prijestolnice kao i Černjihiv na sjeveru zemlje te se povlači prema istoku i jugu da bi sačuvao kontrolu nad okupiranim teritorijima.

Rusi za sobom ostavljaju "totalnu katastrofu i brojne opasnosti", objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na Facebooku optuživši ih "da su minama zasijali teritoriju koji napuštaju, da su minirane kuće pa čak i mrtva tijela".

U Buči su u subotu novinari agencije France presse pronašli tijela najmanje dvadesetorice muškaraca u civilu razbacana po cesti i pločniku. Te su "osobe sve ubijene metkom u glavu", rekao je Anatolij Fedoruk, gradonačelnik Buče. Gotovo 300 mrtvih tijela pokopano je u masovnim grobnicama, rekao je Fedoruk.

"Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude vezanih ruku i nogu (...) s tragovima metka u glavu ispaljenog s leđa", rekao je za BBC glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Serhij Nikiforovil. "Jasno je da su to bili civili i da su smaknuti. Čini se da su to ratni zločini", rekao je. 

"Pokolj u Buči bio je svjesno počinjen. Rusi žele ubiti onoliko Ukrajinaca koliko mogu. Moramo ih zaustaviti i izbaciti. Zahtijeva nove razorne sankcije skupine G7. ODMAH", napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. 

Njegova britanska kolegica Liz Truss "zgrožena je strahotama u Buči i drugim gradovima" i traži "istragu ratnih  zločina". Smatra da "su ruske trupe prisiljene povlačiti se počinile zločine za odmazdu". London će "potpuno podržati istragu Međunarodnog kaznenog suda", rekla je Truss i pozvala je da "ponovno povećaju sankcije" Rusiji.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel "šokiran je snimkama okrutnosti koje je počinila ruska vojska u oslobođenoj regiji Kijeva".

Michel je na Twitteru napisao da će "Evropska unija i nevladine udruge pomagati Ukrajini u prikupljanju potrebnih dokaza za procesuiranje na međunarodnim sudovima". "Šokiran sam brutalnostima koje su počinile ruske snage. EU pomaže Ukrajini u dokumentiranju ratnih zločina", napisao je i europski šef diplomacije Josep Borrell na Twitteru. Sve te slučajeve treba procesuirati međunarodni sud, poručio je.

Potpredsjednik njemačke vlade i ministar ekonomije Robert Habeck osudio je u nedjelju "strašan ratni zločin"u Buči i zauzeo se za nove ekonomske sankcije kojima bi Europska unija kaznila Rusiju.  "Taj strašan zločin ne smije ostati bez odgovora", rekao je Habeck. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da su snimke iz Buče "neizdržive".

Rusija odbacuje navode da gađa civilne mete i čini ratne zločine i naziva svoju ofanzivu u Ukrajini "specijalnom vojnom operacijom". Rusko ministarstvo odbrane zasad nije komentiralo optužbe.