Društvo | 21.04.2023.

Cijeli je svijet jedna serdžada...

FOTO KOLAŽ: Bajram-namaz klanjan u džamijama širom BiH i regiona

Kada je riječ o regiji, molitva kojom je obilježen dolazak Ramazanskog bajrama upriličena je i u Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Prištini, ali i u Novom Pazaru

R. I.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisul-ulema Husein ef. Kavazović. Osim u ovoj džamiji u Sarajevu, Bajram-namaz klanjan je i u svim drugim džematima širom Bosne i Hercegovine, ali i u džamijama širom regiona.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci mnogobrojni vjernici iz BiH i inostranstva jutros su klanjali namaz povodom Ramazanskog bajrama. Nusret Abdibegović, muftija banjalučki, u obraćanju medijima nakon bajram-namaza rekao je da mu je drago da iz Banjaluke mogu jutros poslati bajramske čestitke.

"Podijeliti radost sa svim ljudima koji danas osjećaju da se mi nalazimo u velikom i svetom danu jer smo protekli period od mjesec dana prošli hodom duhovnog uzdizanja, zrenja i spoznajnih vrijednosti koje se otprilike oslikavaju u tome da prirodna svjetlost ima određeni limit i dimenziju i doseg, a dugovna dimenzija nema ograničenja i ona stiže i vodi čovjeka izravno Gospodaru svjetova", rekao je on.

Bajram-namaz na području Mostarskog muftijstva danas je klanjan u 163 džamije i mesdžida, a centralna bajramska svečanost održana je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru. Bajram-namaz predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dino ef. Maksumić, a bajramsku hutbu kazivao je muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović.

Isto tako, i u džamijama širom Muftijstava tuzlanskog jutros je klanjan bajram-namaz. Centralna bajramska svečanost održana je u džamiji "Kralj Abdullah", a hutbu je kazivao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. 

"Pored važne spoznaje da je u osnovi cjelokupne Allahove Plemenite Knjige, čije objavljivanje je započelo u blagoslovljenom ramazanskom vremenu, istina da je samo Jedan Bog Allah, dželle šanuhu, navedeni ajet iskazuje čvrstu vezu između šehadeta – vjerovanja srcem i očitovanja jezikom – i ibadeta odnosno svakodnevnog ispunjavanja vjerskih dužnosti i moralnog vladanja. Dakle, šehadet (svjedočenje) i ibadet (robovanje koje se djelima potvrđuje) čine neraskidivu cjelinu naše vjere", kazao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. 

Kada je riječ o regiji, molitva kojom je obilježen dolazak Ramazanskog bajrama upriličena je i u Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Prištini, ali i u Novom Pazaru.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

PORTUGALSKA KARANFIL-REVOLUCIJA: Sloboda je došla rano ujutro, prije 50 godina

Muslimanski učenici postaju posljednja meta islamofobije koju sponzorira britanska država

Todorovo - selo na kraju Bosne od burne historije do demografske pustoši

Južna Afrika: 30 godina demokratije u postaparthejdskoj tranziciji