Tetris | 13.05.2021.

Bajram u domovinskim zemljama

FOTO: Bajramske svečanosti u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu upriličena je centralna bajramska svečanost, a bajram-namaz je u Begovoj džamiji je predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Tom prigodom je zaželio sretne i berićetne bajramske dane braći i sestrama u domovini i dijaspori, u Sandžaku, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji. Pogledajte kako su izgledale bajramske svečanosti u Domovinskim zemljama

R.I.

Uz epidemiološke mjere, u Zagrebačkoj džamiji klanjan je bajram-namaz povodom Ramazanskog bajrama, a u hutbi muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović osudio je napad na muslimane u Al-Qudsu (Jerusalem).

Nakon što je pročitana poslanica reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, bajramsku poruku, hutbu, održao je mutfija Aziz ef. Hasanović te poručio kako se musliman zgraža nad bilo kojim oblikom diskriminacije ili potlačivanja te poticanja na mržnju i nasilje.

„Osuđujemo napade na muslimane koji u mjesecu ramazanu bijahu napadnuti tijekom obavljanja molitve u mesdžidu Al-Aksa. Nažalost, povod napada je dublji jer muslimane koji vjekovima žive u Al-Qudsu i Palestini uopće, godinama se nasilno iseljava s njihovog ognjišta. Napad na vjernike okupljene na molitvi je samo nastavak loše politike koja nikome neće donijeti dobro”, kazao je muftija Hasanović.

Nadalje je u hutbi osudio sve one koji se nazivaju muslimanima, a koji na bilo koji način povrijede ili unište nečiji život, imetak, čast, dostojanstvo ili vjeru.

Bajram-namaz i centralnu bajramsku hutbu u novopazarskoj "Stambol" džamiji predvodio je muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Bajramske poruke koje je okupljenim vernicima uputio muftija sandžački Senad ef. Halitović odnosile su se na značaj jedinstva i zajedništva Bošnjaka i svih vernika u Sandžaku, a centralna tema hutbe odnosila se na aktuelna zbivanja u Al-Aksi i konstantne napade na narod Palestine. Poručeno je da je obaveza svakog čoveka i vernika da prezre i osudi višedecenijsko ugnjetavane palestinske braće i sestara i njihove dece, te da će narod u Sandžaku biti dovama uz potlačene u Gazi.

Na centralnoj svečanosti u “Stambol” džamiji kojoj je prisustvovao i konzul Republike Turske u Novom Pazaru, Bašar Bašol, priređen je i svečani bajramski program u kojem su učestvovali hafizi iz Republike Turske i učači ilahija i kasida iz Novog Pazara. Prigodan vaz tom prilikom održao je zamenik muftije sandžačkog, Muhamed ef. Demirović. Bajram-namaz u Bajrakli džamiji predvodio je i hutbu kazivao reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović.

Prema informacijama iz Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, bajram-namaz se klanjao u više od 130 džamija u Crnoj Gori. Ovogodišnja centralna proslava Bajrama organizovana je u Baru, gdje je klanjanje bajram-namaza predvodio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

U Podgorici je bajram-namaz klanjan u Staroj varoši, u Starodoganjskoj džamiji, kao i u džamiji Osmanagića. Već od ranih jutarnjih sati, vjernici su pristizali u Osmanagića džamiju, kako bi klanjanjem namaza dočekali bajram.

Centralna manifestacija na Kosovo održana je u "Sultan Mehmet Fatih" džamiji u Prištini, gde je hutbu povodom Ramazanskog bajrama održao predsjednik Islamske zajednice Kosova muftija Naim Trnava. On je kazao da nas je mesec ramazana, koji smo upravo ostavili iza nas, ujedinio 30 dana i 30 noći u ibadetu, molitvama i dobročinstvu. Muftija je kazao da se ispraća mjesec njegovanja visokih duhovnih vrijednosti i naglašenog iskazivanja ljubavi prema Bogu.

“Muslimanska vjera je angažovana na formiranju zdravog, pravednog i humanog društva, koje jasno razlikuje duhovno od materijalnog, kao i dobro od lošeg, te pravdeno od nepravdenog. Ako čovek razumije tu misiju nesumnjivo će biti na Božijem putu”, kazao je muftija Trnava.

Anadolu Agency (AA)

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Naučni stav o historijatu, trenutnom stanju i mogućnostima vakufa u Maglaju

Erdogan: Ne održavamo više intenzivne trgovačke odnose s Izraelom, Netanyahu ugrožava sigurnost cijelog našeg regiona

Amnesty International: Izrael u Gazi čini ratne zločine s američkom municijom

VELIKAN BH. FOTOGRAFIJE: Preminuo Milutin Stojčević