Saudijska Arabija pomno se priprema za trku Formule 1 koja će petog decembra biti vožena u Džedi. Tako će taj saudijski grad ući u historiju kao domaćin najbrže gradske utrke u Svjetskom prvenstvu. Stazu je osmislio Hermann Tilke, najpoznatiji dizajner utrka, staza je dugačka 6,175 kilometara, druga je najduža u kalendaru, odmah iza čuvene Spa i na njoj će se voziti prosječnom brzinom većom od 250 km/h.

Ulice područja Corniche, okupane Crvenim morem, uživat će u spektaklu u kojem će automobili dosezati 322 km/h, prema izračunima simulatora. Na taj će način Jeddah prestići Silverstone i bit će odmah iza Monze, koja je i dalje najbrža staza u 71-godišnjoj historiji Velikog cirkusa.

Ross Brawn, sportski direktor F1, objasnio je da će potpuno novi izgled omogućiti višestruka preticanja i povećati uzbuđenje dvoboja na stazi. "Ne želimo sklopove u obliku Mickey Mousea s krivuljama od 90 stepeni. Želimo ih široke i brze", objasnio je Britanac na službenoj web stranici F1.

U Saudijskoj Arabiji, gdje se također održavaju takmkičenja Formule E i Extreme E, sada će biti i staza Formule 1 sa 27 zavoja i kombinacijom brzih zona sa šikanama. Međutim, ovdje se organizatori ne zaustavljaju, u planu je još jedna staza u gradu Qiddiyah, koja bi trebala biti otvorena od 2023. godine.

Do sada najbrža gradska staza u F1 kalendaru bila je Albert Park, dom Velike nagrade Australije, s prosječnom brzinom od 237,2 km / h. Najduža je staza ona u Bakuu, gdje se vozi Velika nagrada Azerbejdžana, dugačka 6.003 metra.