Danas je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetio kompleks Aladža džamije u Foči na koju je u noći 18. na 19. februar pucano iz vatrenog oružja. Pored Izetbegovića u delegaciji su bili Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Abdulah Skaka gradonačelnik Grada Sarajeva, Safet Softić predsjednik Sabora IZ i potpredsjednik SDA, kao i SDA vijećnici iz Gradskog vijeća Goražde. Nakon posjete u Aladži je klanjan džuma-namaz koji je predvodio muftija goraždanski Remzija Pitić.

Za Stav je izjavu dao Izet Spahić, predsjednik Skupštine općine Foča.

“Danas smo imali priliku ugostiti predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednika SDA gospodina Bakira Izetbegovića koji je u društvu sa svojim saradnicima federalnim ministrom Ramićem i potpredsjednikom Softićem došao ovdje u Foču da nam da podršku u aktivnostima koje obavljamo na ovim prostorima. Gospodin Izetbegović se zanimao za posljednje uznemiravanje vjernika i pucanje na munaru Aladže. Također, zanimao se i za život Bošnjaka povratnika na ove prostore. Govorili smo o nekim konkretnim projektima koji bi trebali uslijediti. Veoma nam je drago zbog ove posjete i to nam daje veliku motivaciju za dalji rad, jer smo dobili podršku predsjednika Izetbegovića. Od sveg srca se zahvaljujem za ovu posjetu koja nas je, mogu sa sigurnošću reći, sve ovdje jako obradovala”, istaknuo je Spahić.

Bakir Izetbegović je rekao da oštećenja nisu velika i da se daju popraviti.

“Mi ćemo pomoći šta treba, ali ostaje ružan utisak i nikako da se smire ti duhovi da se napadaju džamije, da se napadaju bošnjačke svetinje. Trebamo biti češće prisutni na terenu među Bošnjacima u RS-u i bit ćemo češće prisutni, i to ne samo u ovakvim povodima. Ja ću se danas vidjeti sa predstavnicima povratnika u Foči, s predstavnicima vlasti u Goraždu. Mislim da trebamo raditi kvalitetnije programe za podršku povratnicima u RS-u iz Federacije. To je naše staro i stalno htijenje koje za sada nismo realizirali u onom obimu u kojem smo htjeli. Nadam se da će sada biti više spremnosti da to bude podržano ne samo od SDA nego i od ostalih predstavnika u Parlamentu Federacije, kako bi se Bošnjaci i Hrvati u RS-u snažnije oslanjali na Federaciju, i finansijski, i organizaciono i na svaki drugi način kroz izradu jasnih projekata”, poručio je Izetbegović.

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, Izetbegović je naglasio da jedan sastanak nije dovoljan kako bi se krenulo naprijed, te da je zbog toga neophodno imati te sastanke.

“Bez obzira šta nas trojica mislimo jedan o drugom, bez obzira kakve te stranke odnos imale, one predstavljaju tri naroda u Bosni i Hercegovini i neophodno je tražiti način da to sve skupa bolje funkcionira. U tome nam uporno pomažu predstavnici međunarodne zajednice, i to već decenijama i jučerašnji sastanak je bio na toj liniji. Američki ambasador i ambasador EU su nas pozvali na kahvu, na razgovor o tome možemo li brže i bolje, možemo li prevazilaziti zastoje koji se prečesto dešavaju, tako da je atmosfera bila dobra", kaže lider SDA.

Poručio je i to da konkretan pomak nije napravljen, te da se više fokusiralo na put kojim treba krenuti kada je riječ o prioritetima Evropske unije. “Kako da se pokrenemo i da odradimo dio toga, kako da dođemo do kandidaskog statusa? Nas trojica smo insistirali da nam pomognu u vezi sa vakcinom, da ti mehanizmi na koje smo se oslonili, a koji su izgleda krenuli u slanje naših vakcina, plaćenih vakcina, na neke destinacije gdje se više plaća, da pomognu da se to ne radi, jer se stvorilo crno tržište, to je jedna jako tražena roba. BiH je uplatila svoj dio kontingenta i insistiramo na tome da nam se pomogne da dođemo do toga.”

Kada je riječ o zahtjevu osam probosanskih stranaka za sastanak sa ambasadama i delegacijom EU u vezi izbora u Srebrenici, Izetbegović smatra da nije dobro što je sastanak odbijen.

“Srebrenica je prepuštena pokolju međunarodne zajednice prije 25 godina i ona bi trebala poslije toga uvijek imati odgovor međunarodne zajednice, ne bi je trebali nikad ostaviti. Kad god Srebreničani zatraže nešto od nas vlasti u BiH, od FBiH, od Međunarodne zajednice mi se trebamo odazvati, tako da mislim da nisu trebali odbiti sastanak. A šta ćemo mi sada uraditi? Mislim da bi to moglo pomoći da se stvori jedna bolja saradnja među strankama koje se oslanjanju na bošnjačko izborno tijelo. Neka se u RS-u i dijaspori ostave rivalstva, ne smije biti deset stranaka u RS-u već samo jedna strana i to ne stranka, nego jedan blok koji se naravno ponajviše oslanja na SDA. Ali, SDA je spremna povući se tu, prepustiti liderstvo ako treba, nije važno na kojim ćemo pozicijama biti na tim nekim budućim listama. Učinit ćemo sve sa strukturom SDA, samo očekujemo od ostalih da se zajednički izađe na izbore, da se zajednički urade projekti, i da Federacija BIH snažnije finansijski podupre projekte i povratnike u RS-u. Šta nama znači dati jedan ili dva posto od budžeta, nekih 50 ili 100 miliona, budžeta koji je preko pet milijardi i napraviti jasne i precizne projekte i pomoći ljude. Tu su porodilje, stariji ljudi, djeca, projekti koji znače život i upošljavanje. Sve se to da uraditi s takvim iznosima i na taj način pojačati pozicija povratnika u RS-u. Mislim da će s ovakvim stvarima rezultirati jučerašnji sastanak. Dakle, moramo raditi zajednički, bez rivalstava i laktanja u RS-u i u dijaspori”, potcrtao je Izetbegović.