“Ono što se posljednjih dana događa u Bosni i Hercegovini, pa i posljednjih mjeseci, stanje je koje upozorava da se ponovo u nekim krajevima naše domovine BiH aveti prošlosti pomalo bude, oživljavaju, dobijaju na intenzitetu”, kazao je u utorak prilikom posjete Foči reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Upozorio je Kavazović da svi Bošnjaci moraju biti mobilni, obazrivi i da prate šta se događa, da ukazuju na to zlo, upiru prstom i da ne šute o onome što se događa. “Mislim da je šutnja ohrabrivanje tih snaga koje žele ponovo vratiti povijest pred naše oči da je gledamo tešku i krvavu. Svi se trebamo dozvati pameti i ujediniti naše snage da to zlo odbijemo od sebe i od svih građana Bosne i Hercegovine i to je jako važno.”

Kavazović je Foču posjetio dan nakon što je Izet Spahić, jedini bošnjački odbornik u Skupštini opštine Foča, upozorio da su u tom gradu ocrtani novi murali posvećeni osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Odranije u ovom gradu stoje brojni murali posvećeni ratnim zločincima, među ostalima i onaj Draži Mihailoviću, čiji su četnici u Drugom svjetskom ratu u Foči pobili oko tri hiljade Bošnjaka. Novi mural i poruka Mladiću oslikani su u blizini škole i na objektu hotela u izgradnji.

“Oslikavanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću samo je još jedna u nizu činjenica da stanje za Bošnjake u RS postaje neizdrživo i alarmantno”, kaže Spahić za Stav, ilustrirajući s nekoliko primjera kakvo stanje vlada u Foči.

“Poslano je pismo boračke organizacije iz Foče u kojem se traži od političkih stranaka da ne koaliraju sa muslimanima. Vjerovatno zato nema Bošnjaka u vlasti. Jedan od Bošnjaka kupio je sa svoje terase zrna koja su ispaljena u vrijeme Božića. Nedavno je oskrnavljena munara Aladža džamije, povratnici svakodnevno prijavljuju uznemiravanje od strane svojih komšija Srba. Nedavno je Bošnjak, magistar prava, otpušten iz opštinske administracije... Dok bošnjačka politika vodi međusobna nadmudrivanja i svađe, država naočigled nas lagano nestaje”, zaključio je Spahić u svom dramatičnom apelu iz Foče. 

Nakon njegovog istupa neki od građana Foče bošnjačke nacionalnosti u srijedu održali sastanak sa načelnikom i predsjednikom Skupštine Opštine Foča, Milanom Vukadinovićem i Srđanom Draškovićem sa kojeg su demantovali navode o ugroženosti fočanskih Bošnjaka.

“Obići ćemo sve mjesne zajednice i pomoći ljudima koliko možemo. Želimo da spriječimo bilo kakav vid politikanstva i ubiranja jefitnih političkih poena i da pošaljemo jasnu poruku ljudima koji ovdje žive da je Foča otvoren grad za sve njene stanovnike i da nemaju razloga da brinu ni u kom pogledu“, rekao je nakon sastanka Milan Vukadinović.

Predsjednik Skupštine Opštine Srđan Drašković je dodao da na Medicinskom fakultetu u Foči studira oko 50 Bošnjaka, da neki od njih žive u Studentskom domu i da se nikada na bilo šta nisu požalili.