Promjena toponima besprimjerni je čin nasilništva nad duhovnim i kulturnim naslijeđem neke zemlje i naroda, ravan agresiji, jer poznato je da okupatori i hegemoni prvo posegnu za promjenom toponima kako bi genocidno zbrisali sa lica zemlje i zatrli svaki trag postojanja autohtonog stanovništva. Po tome se svaka vlast i svaki režim najjasnije detektiraju i identificiraju kao okupatorski i hegemonistički.

Ne postoji u svijetu primjer vandalizma ravnog onom beskrupuloznom posrbljavanju bosanskih gradova pred očima cijelog svijeta, izvršenom tokom posljednje srpske agresije 1992 -1995. u dijelu Bosne i Hercegovine, nazvanom „republika srpska“. Kao što je općepoznato, na cijelom tom prostoru gdje su Srbi uspostavili apsolutnu vlast ne samo da su mijenjani izvorni toponimi (npr. Bosanski Novi u Novi grad, Donji Vakuf u Srbobran, Skender-Vakuf u Kneževo, Foča u Srbinje, itd.), nego su kod svih toponima kod kojih je postojao epitet bosanski, zamijenjen epitetom srpski (srpski Brod, srpsko Sarajevo, itd.). Bosanskom Aleksandrovcu kod Laktaša nije dodat epitet srpski, ali je ostao i bez epiteta bosanski. Sada je samo Aleksandrovac. Treba samo pogledati šta je urađeno sa imenima ulica i trgova u Banjaluci. Tu su posthumno naseljeni srpski carevi, knezovi, vojvode, hajduci i dr. koji nemaju nikakve veze s Bosnom, a nađe se i pokoji Bosanac kao što su Kočić ili Pelagić. Nije sačuvan niti jedan izvorni tradicionalni bosanski gradski naziv niti išta što upućuje da se ovaj grad nalazi u Bosni, da su ga osnovali i u njemu živili Bošnjaci, nego je sve srbijanizovano gore nego da se nalazi u Šumadiji. Tako su te vlasti pokušale falsifikovati i povijest i zemljopis, nastavljajući tamo gdje se stalo u Kraljevini Jugoslaviji (promjena imena Varcar-Vakuf u Mrkonjić-Grad po kralju Petru I Karađorđeviću). Upravo postupak karadžićevskih vlasti da promijene dotadašnje izvorne nazive bosanskih mjesta u onim dijelovima Bosne gdje su silom uspostavili svoju vlast tokom agresije, najjasnije ih identificira i eksponira kao okupatore, odnosno nedvosmisleno upućuje na okupatorski karakter te vlasti.

Slično stanje je i na prostorima bivše tzv. Herceg-Bosne. Neke ulice nose imena čak i nekih kolovođa agresije na BiH. U tom kontekstu se može posmatrati i svojevremena promjena prastarog naziva Duvno u Tomislavgrad.