Šta god da se dogodi na dodjeli Oscara, Danac Jonas Poher Rasmussen već je ušao u historiju jer je nominiran u tri kategorije, za najbolji strani film, animirani film i najbolji dokumentarac. Nikada prije nijedan film nije se istodobno takmičio u ovim kategorijama za nagrade koje dodjeljuje holivudska akademija.

Flee (Bježi) je priča o Aminu Nawabiju, afganistanskoj izbjeglici koji je uspio pobjeći iz svoje zemlje prije dolaska talibana 1996. godine došao u Dansku kako bi tamo nastavio život. Rasmussen, radijski reditelj i reditelj dokumentarnih filmova prvi je put upoznao Amina u dobi od 15 godina u lokalnom vozu, dok su bili srednjoškolci. Zatim bi se svaki dan sastajali na autobuskoj stanici na putu do škole.

Mladi Afganistanac živio je u udomiteljskoj kući. Brzo su se sprijateljili, iako mu nikad nije rekao kako i zašto je došao sam u Dansku. Nikad nikome nije rekao. Sve dok jednog dana nije odlučio priznati svoju tajnu svom prijatelju. Najprije je pobjegao u Moskvu, gdje je ilegalno živio u trošnom stanu s majkom i braćom, provodeći vrijeme gledajući meksičke sapunice.

Zatim je pokušavao napustiti ruski glavni grad, prvo s porodicom a zatim i sam. Bilo je to putovanje tokom kojeg je svjedočio zločinima ruske policije, trgovaca ljudima koji su njega i njegovu porodicu stavili u skriveni kontejner na teretnom brodu u kojem su jedva preživjeli.

Kada jer stigao u Dansku nikome nije kazao da ima rodbinu. I to ga je obilježilo za cijeli život. Jonas je bio zatečen Aminovom pričom i htio ju je podijeliti sa svima. Ali Amin nije bio spreman, bojao se za svoj život i život svoje porodice. Jonas je priču snimio na audio kasete ali sa njima nije mogao ništa. Sve dok u animaciji nije vidio način da se Amin osjeća sigurno i da pri tome ostane anoniman (Amin je pseudonim).

"Sve je nastalo kroz razgovor dvoje prijatelja. Prvo sam mislio da bih mogao snimiti kratki dokumentarac od 20-ak minuta, ali sam shvatio da mi treba više. Tek 2013. godine sam pozvan na radionicu dokumentarne animacije i tamo su me pitali imam li ideju za realizaciju i pomislio sam na Amina, znao sam da još nije spreman, ali kada se ukazala prilika mislio sam da ću se animacijom natjerati da se na kraju osjeća ugodno da ispriča svoju priču, on je mogao koristiti svoj pravi glas u filmu čuvajući anonimnost. Ono što mu je također bilo važno, jer ima porodicu koja se vratila u Afganistan i želi poštovati ​​njihovu privatnost. Na kraju je ovaj projekt postao stvarnost nakon više od sedam godina rada", objašnjava danski reditelj.

Flee je dobio niz nagrada, ima više od 36 međunarodnih priznanja, uključujući Grand Prix filmskog festivala Sundance i nagradu za najbolji dokumentarni film Evropske filmske akademije. "Sve je ovo bilo nadrealno za Amina. Jako je zadovoljan kako je film ispao. To je prvi put da priča o svojim traumama od djetinjstva i nije mu bilo lako otvoriti se."

Poher Rasmussen dolazi iz porodice jevrejskog porijekla a njegova je baka pobjegla iz Rusije od progona i pogroma pa je osjećao poistovjećenost sa iskustvima svog prijatelja. „Bilo je lako osjećati se poistovjećenim s Aminom, razumjeti šta znači imati duboku tajnu koju ne možeš podijeliti ni s kim i koja će uvijek biti tiha prisutnost u odnosima te osobe i općenito u vašem životu.“

A ta je tajna Aminova homoseksualnost, nešto nezamislivo u rodnom Afganistanu i strah da bi njegova porodica nešto posumnjala. Film odražava njegovo sretno djetinjstvo, kako je volio nositi sestrine haljine i kako su ga muškarci počeli privlačiti. Kaže da je i danas zaljubljen u Jean-Claude Van Dammea.

Flee gledatelja vodi kroz različita poglavlja Aminovog života, naglašavajući njegov odnos s Kasperom sa kojim se planira uvjenčati. Ipak, prioritet mu je rad, teška borba za pristojan život. " Film se zove Bježi i govori o nekome ko je predugo bježao od vlastitog života, svoje prošlosti, svoje seksualnosti... i to ga je držalo podalje od ljudi. Amin je teško vjerovao ljudima."

Jonas vjeruje da je Amin danas drugačiji čovjek a portretirajući ga Rasmussen priča i o nesrećama koje su pretrpjeli migranti kako bi stigli u Evropu bježeći od bijede i užasa.