“Tako da ne ostane živa”, film bosanskohercegovačkog reditelja Faruka Loncarevića predstavljen je sinoć u službenoj sekciji festivala Mostra de València-Cinema del Mediterrani. Riječ je o igranom filmu zasnovanom na stvarnom slučaju ubistva mlade žene Arnele Đogić, ubistva koje je potreslo javnost u Bosni i Hercegovini.

"Otkad sam saznao za brutalno ubistvo Arnele, 23-godišnje žene u malom gradu u bosanskoj provinciji, zaintrigiralo me ne samo nasilje i mržnja, već prije svega čisti destruktivni impuls dvojica mladića koji su je ubili”, kazao je Lončarević organizatorima festivala.

U njegovom filmu Aidu, 24-godišnjakinju, maltretira bivši momak kojeg je ostavila nakon zlostavljanja. Priča je to o ženi koja želi živjeti svoj život na svoj način, nezavisno, odbijajući ponude svog momka da joj pomogne pronaći bolji posao, umjesto dosadašnjeg posla u gradskoj tvornici tekstila.

Kritika tvrdi da Lončarević izlaže činjenice slučaja "hirurškom preciznošću" a posebno ističu kameru snimatelja Alena Alilovića.

Lončarević, profesor na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, bio je scenarista, reditelj i montažer filma koji je, kako ističu na Mostri, snimljen za samo pet dana i sa budžetom od skromnih 20.000 eura.