Predsjednik Velike Narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Mustafa Sentop izjavio je danas kako je teroristička organizacija FETO aktivna u Albaniji i većini balkanskih zemalja, ali da teroristima neće biti dozvoljeno da truju odnose među državama, javlja Anadolu Agecy (AA).

Predsjednik Parlamenta Albanije Gramoz Ruci primio je danas u Tirani šefa turskog parlamenta Sentopa, a nakon sastanaka su se zajedno obratili novinarima i istakli da je razgovor bio veoma konstruktivan.

Sentop je izrazio zadovoljstvo posjetom prijateljskoj i bratskoj Albaniji te je dodao kako dvije zemlje imaju duboke historijske veze i bogatu kulturnu baštinu.

Ističući kako je aktuelna bilateralna saradnja Turske i Albanije na zavidnom nivou i adekvatna historijskom prijateljstvu i prirodnom savezništvu koje zemlje gaje, Sentop je kazao da će se u nastavku posjete sastati i sa albanskim predsjednikom Ilirom Metom i premijerom Edijem Ramom i nastaviti razgovore o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

Albanski premijer Rama je 6. i 7. januara boravio u zvaničnoj posjeti Turskoj, a Sentop je danas kazao da su tokom te posjete tursko-albanski bilateralni odnosi podignuti na nivo strateškog partnerstva.

“Formalizacija našeg strateškog partnerstva će unaprijediti naše odnose na svim poljima. Tokom posjete premijera Rame je dogovorena i izgradnja bolnice u Fieru. Želim reći da izgradnja traje u punom kapacitetu“, kazao je Sentop.

Predsjednik turskog parlamenta je upozorio da je teroristička organizacija FETO aktivna u više balkanskih država, uključujući i Albaniju, a riječ je o terorističkoj organizaciji koja je u julu 2016. godine izvela neuspjeli vojni udar u Turskoj.

“Ta teroristička organizacija FETO je ona koja nije usprezala da izvede zračni napad na Veliku narodnu skupštinu Turske u toku njene sjednice. Ta teroristička organizacija je u Turskoj u velikoj mjeri uništena, ali na međunarodnom planu Turska nije jedina meta te organizacije. Ta FETO teroristička mreža djeluje prikriveno i svoje podle namjere i ciljeve realizira pod plaštom obrazovnih, zdravstvenih ili nekih drugih vidova udruženja i ustanova. FETO predstavlja sigurnosnu prijetnju za svaku zemlju u kojoj djeluje. Želim poručiti da nećemo dozvoliti da ta teroristička organizacija truje odnose između naših država“, naglasio je Sentop.

Sentop je kazao da Turska i Albanija trenutno imaju godišnju trgovinsku razmjenu na nivou od pola milijarde dolara, a da je cilj da se ona u nekoliko godina poveća na milijardu.

Najavio je da će Turska intenzivirati investicije u razvoj turizma, a da su u izdate sve dozvole i da se uskoro očekuje otvaranje Generalnog konzulata Turske u Vlori.