Časopis Forbes objavio je popis sa imenima deset tenisera koji su najviše zaradili u posljednjih 12 mjeseci, a na vrhu ljestvice nalazi se Švicarac Roger Federer koji u ovom razdoblju nije odigrao niti jedan službeni meč. Daleko od terena zbog ozljede, Federer je odigrao posljednji meč na Wimbledonu 2021.

Prema Forbesu, Federer je zaradio više od Nadala i Novaka Đokovića zajedno. Taj 41-godišnji Švicarac zaradio je 90 miliona eura u posljednjih 12 mjeseci zahvaljujući komercijalnim ugovorima s brendovima kao što su Rolex, Uniqlo i Credit Suisse te ulaganjima poput onog koje održava u brend odjeće i obuće ON.

Na drugom mjestu ljestvice nalazi se japanska teniserka Naomi Osaka s 56,2 miliona eura zarađenih u prošloj godini. Od toga, 1,2 su osvojena na teniskim terenima, a preostalih 55 bili su prihodi od reklama i reklama. Pobjedničko postolje najplaćenijih zatvara Amerikanka Serena Williams, koja će karijeru završiti na US Openu koji počinje u ponedjeljak, 29. augusta.

Serena je prema Forbesu upisala 35,1 milion, a od toga je zaradila samo 100.000 eura igraju tenis. Williams je teniserka koja je osvojila najviše Grand Slam turnira u historiji, sa 23 naslova, jednim više od Nadala, dva više od Đokovića i tri više od Federera.

Rafa Nadal je na četvrtom mjestu ljestvice zarada sa 31,4 miliona eura, a Forbes iznos koji dolazi od komercijalnih prihoda procjenjuje na 25. Na petom mjestu je Đoković sa 27,1 milionom, od čega je 7,1 milion osvojen na terenima.

Šesta je u ovoj ljestvici mlada Britanka Emma Raducanu, koja će u novembru napuniti 20 godina, s 21,1 milionom, od čega 18 od zarade od oglašavanja. Sedmi je Rus Daniil Medvedev sa 19,3 miliona eura, od čega je 7,3 miliona osvojio na stazi. Osmi je Japanac Kei Nishikori sa 13,2 miliona eura, od čega samo 200.000 eura dolazi od nastupa na turnirima. Venus Williams je deveta s 12 miliona eura, a sve je zaradila zahvaljujući reklamama.

Najmlađi na listi, Španac Carlos Alcaraz, zatvara ljestvicu sa 10,9 miliona eura zarade. On je 5,9 miliona zaradio od učestvovanja na turnirima, a pet od oglašavanja i komercijalnih ugovora.