Teniski velikan Roger Federer najavio je danas da više neće učestvovati na velikim teniskim turnirima, označivši tako kraj jedne od najvećih karijera u historiji sporta.

Federer završava karijeru nakon što je osvojio 20 Grand Slam titula i 28 ATP Masters 1000 kruna. Federer je bio prvi teniser koji je osvojio 20 Grand Slam titula u pojedinačnoj konkurenciji. Od tada su ga pretekli Rafael Nadal i Novak Đoković.

Najviše uspjeha doživio je na travnatim terenima Wimbledona, osvojivši osam titula tamo u periodu od 2003. do 2017. godine. Njegova posljednja grend slem titula stigla je 2018. godine kada je osvojio Australian Open.

Od tada, 41-godišnju zvijezdu iz Švicarske muče povrede. Federer je uglavnom bio daleko od tenisa u posljednjih godinu dana.

"Tenis se prema meni ophodio velikodušnije nego što sam ikad mogao sanjati, a sada moram prepoznati kada je vrijeme da završim svoju takmičarsku karijeru", rekao je Federer.

Naveo je i da je dovoljno dobro da završi karijeru na Laver Cupu slijedeće sedmice.

Federer je rekao da je zahvalan svojim fanovima koji su ga pratili.

"Iznad svega moram da se posebno zahvalim svojim nevjerovatnim fanovima. Nikad nećete znati koliko ste mi snage i vjere dali. Inspirativni osjećaj hodanja po punim stadionima i arenama bio je jedno od ogromnih uzbuđenja u mom životu. Bez vas, te bih uspjehe doživljavao usamljeno, a ne ispunjeno radošću i energijom", naveo je.

U posljednje 24 godine Federer je odigrao 1.500 mečeva, a u pismu kojim je objavio kraj karijere, za podršku se posebno zahvalio supruzi, roditeljima i sestri.