Postoje kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima porodilje nemaju ni marke porodiljne naknade bez obzira na to jesu li zaposlene ili nisu. Postoje kantoni u kojima djeca iz porodica s nižim dohotkom nemaju dječiji dodatak, a postoji i kantoni koji imaju porodiljsku naknadu od 1.000 maraka.

Porodilje u Srebreniku, Ljubuškom, Maglaju i Sarajevu trebalo bi da imaju ista prava, a nemaju. Neke porodilje nemaju nikakvog prava. Zato je Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH, koji je usvojio Predstavnički dom Federalnog parlamenta, dobra polazna tačka za uklanjanje nejednakosti u društvu.

Istina, nejednakosti će biti i dalje, ali sve nezaposlene porodilje i djeca iz porodica s niskim dohotkom imat će minimum finansijske sigurnosti, a ako od kantona u kojem žive dobiju još nešto, to je bonus.

Prema usvojenom prijedlogu Zakona, Federacija BiH će isplaćivati dječiji dodatak od 103 marke mjesečno djeci mlađoj od 18 godina iz porodica čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 40 posto najniže plate u FBiH. Prema tome, ako je najniža plata u Federaciji 543 marke, 40 posto je 217 maraka.

Da bi dvoje djece iz četveročlane porodice ostvarilo pravo na naknadu, njihovi roditelji ne mogu zarađivati više od 868 maraka. U prijevodu, u porodicama gdje je samo jedna osoba zaposlena realna je mogućnost da djeca imaju pravo na doplatak.

Podizanje cenzusa na 51 posto, i to ne najniže, nego prosječne plate u FBiH, ostavljeno je kao mogućnost Federalnoj vladi nakon pola godine od primjene ovog Zakona, što je inicirao zastupnički klub Stranke demokratske akcije.

Ovim Zakonom predviđena je i podrška u iznosu oko 298 KM mjesečno nezaposlenim porodiljama u FBiH godinu dana nakon poroda. Zakon će stupiti na snagu kada ga usvoji i Dom naroda.