Čak i prosječni poznavaoci historijata razvoja sarajevskog fudbala znaju da je među prvim fudbalskim klubovima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine osnovan Sportski klub “Đerzelez” Sarajevo. Oni nešto informiraniji kazat će vam da je jedan od najboljih igrača ovog fudbalskog kluba bio Dževdet Mustagrudić, dok je klub neposredno pred Drugi svjetski rat veoma uspješno vodio Nedžad Sulejmanpašić, obnašajući ujedno pozicije trenera i predsjednika “Đerzeleza”.

Turbulentna historija “Đerzeleza” imala je svoj epilog početkom dvadeset i prvog stoljeća, kada je nakon neuspješnog ujedinjenja s NK “Zenicom” ovaj klub i definitivno prestao da postoji. Ipak, danas ideja ovog kluba  živi čak u dalekoj Australiji, a uz pomoć entuzijasta koji skoro trideset godina čuvaju identitet ovog muslimanskog kluba.  

IME KOJE PODSJEĆA NA BOSNU I MUSLIMANE  

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća grupa entuzijasta odlučila se na osnivanje fudbalskog kluba koji će uz okupljanje naših iseljenika nastojati čuvati historiju i tradiciju Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i muslimana. Jedan od osnivača i trenutni predsjednik Balmoral Football Cluba “Đerzelez” Elvir Malkić, prisjećajući se početaka ovog kluba, istakao je značaj jedne žene, koja je ustvari zaslužna što jedan klub u Melbourneu danas nosi ime po nekadašnjem sarajevskom fudbalskom klubu.  

“Ime našem fudbalskom klubu smo dali na prijedlog naše tadašnje džematlijke, rahmetli Dike Pejak. Kada smo razgovarali o tome kako dati ime a da ono podsjeća na Bosnu i muslimane, ona nam je rekla da je to lahka odluka i da klubu damo ime 'Đerzelez'. Mi tada, iskren da budem, nismo znali šta je to 'Đerzelez', ali nam je ona detaljno pojasnila, rekavši da je u Sarajevu prije Drugog svjetskog rata postojao fudbalski klub pod imenom 'Đerzelez', u kojem su većinom igrali muslimani, te da je ona vrlo rado odlazila na utakmice ovog kluba s kojim su se tada identificirali svi sarajevski muslimani. Mi, tadašnji aktivisti Muslimanskog omladinskog saveza (MOS-a) iz Melbournea, s oduševljenjem smo prihvatili njen prijedlog i tada 1995. godine smo osnovali fudbalski klub 'Đerzelez' u Australiji. Kako vrijeme prolazi, sve više osjećamo da smo u potpunosti pogodili s ovim imenom, koje je dio naše historije i tradicije”, kazao je Malkić na početku razgovora.  

Prema njegovom sjećanju, Bošnjaci u ovom dijelu Australije na ovaj način ozbiljnije se počinju  organizirati u ratnom periodu, tačnije tokom devedesetih godina prošlog stoljeća i u prvim godinama nakon toga. Kako kaže, jedan od najvećih uspjeha “Đerzeleza” jeste opredijeljenost prema razvoju mladih igrača, o čemu govori činjenica da imaju veliki broj mladih igrača koji dolaze s različitih kontinenata.  

“Ozbiljnije organiziranje Bošnjaka u Australiji započelo je devedesetih godina prošlog stoljeća, iako je i prije rata u Bosni i Hercegovini postojala organizirana zajednica Bošnjaka, koja je djelovala većinom putem Islamske zajednice. U tom periodu tokom 1993. godine smo i mi krenuli s organiziranjem našeg fudbalskog kluba, iako smo zvanično osnovali 'Đerzelez' 1995. godine. Iste godine smo počeli da se takmičimo u ligama u Victoriji. Najveći akcenat od tada do danas mi smo s namjerom usmjerili na unapređivanje i ulaganje u mlađe selekcije, što je rezultiralo da 'Đerzelez' danas ima veliki broj mladih igrača, među kojima, osim Bošnjaka, ima i drugih nacija. Primjerice, s područja Afrike i Azije imamo značajan broj igrača. Svi oni ponosno nose dres našeg 'Đerzeleza'”, priča on.

DRUŠTVENO KORISTAN RAD ZA ZAJEDNICU  

Način nastajanja ovog fudbalskog kluba govori nam da Bošnjaci i putem sporta nastoje sačuvati poveznicu s maticom, ali i da kroz društveno organiziranje pokušavaju povezati našu dijasporu iz svih dijelova Australije. Primjer aktivnosti u tom smjeru jesu i dva tradicionalna turnira o kojim nam govori naš sagovornik.  

“Svakako da se na ovaj način u velikoj mjeri među Bošnjacima koji su daleko od svoje domovine čuva naš identitet i tradicija. Naime, još od 1995. godine postoji tradicija organiziranja fudbalskih  turnira naših klubova. Tačnije, imamo dva turnira, jedan je na nivou države Victorije, a drugi na nivou cjelokupne Australije. Na njima učestvuju svi naši klubovi koji egzistiraju na nivou Australije. Tako smo svih ovih godina imali različite turnire s našim klubovima koji dolaze iz Brisbena, Melbournea, pa čak i udaljenog Pertha, iz kojeg je malo teže doći na ovakva okupljanja. Moram iskoristiti ovu priliku i istaći jednu činjenicu na kojem smo svi u 'Đerzelezu' ponosni, a to je da od početka postojanja našeg fudbalskog kluba pa sve do danas 'Đerzelez' jeste jedini klub koji se može pohvaliti da je do sada učestvovao na svim organiziranim turnirima naše zajednice”, naglašava Malkić.  

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je “Đerzelez” osnovan ogleda se u činjenici da su naši sunarodnjaci u dalekoj Australiji nastojali da kroz različite aktivnosti ostanu povezani. Ono što Malkić ističe jeste postojanje pozitivne doze rivalstva među mnogobrojnim fudbalskim klubovima s bh. predznakom u ovoj zemlji, koja ih tjera da međusobno rade više za zajednicu, ali i na ličnom razvoju.  

“Širom Australije postoje naši klubovi koji postoje od devedesetih godina do danas. Skoro u svim mjestima gdje žive Bošnjaci postoji jedan ili više naših klubova. Iako smo mi u jednu ruku sportski rivali, veoma dobro međusobno sarađujemo. Naše rivalstvo shvatamo kao pozitivno, trudeći se da, iako smo rivali, sarađujemo jedni s drugim gdje god vidimo da postoji neka prilika. Posjećujemo se, učestvujemo u mnogobrojnim humanitarnim akcijama i na taj način jačamo naše odnose međusobno, ali i činimo društveno korisne stvari za našu zajednicu. Svjesni smo da kao dijaspora možemo i trebamo pomoći svojoj domovini Bosni i Hercegovini, pa i u razvoju sporta. Sigurno je da trebamo dosta više sarađivati te na taj način ostati povezani. Zajedničkim naporima  moramo pronaći najbolje modele za ostvarivanje saradnje od koje će domovina Bosna i Hercegovina imati koristi”, zaključio je na kraju Malkić.