U svojoj četrdesetčetverogodišnjoj historiji postojanja mostarski Univerzitet proživio je i preživio brojne poteškoće. Tokom perioda Agresije na Bosnu i Hercegovinu i Mostar, Univerzitet je protjeran sa svog ognjišta. Oteta mu je imovina, uključujući prostorije, od kojih su neke služile kao logori Hrvatskog vijeća odbrane za zatočenike bošnjačke nacionalnosti. Ipak, Univerzitet je uprkos tome nastavio s radom.

Nova era Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru započela je u Sjevernom logoru, u istočnom dijelu grada, u porušenim i razrušenim prostorima bivše vojne kasarne, koju je s vremenom univerzitet obnavljao i rekonstruisao. Danas univerzitetski kampus liči na moderne evropske univerzitetske kampuse, s obnovljenim zgradama i prostorijama.

Nažalost, ovih dana u Mostaru svjedočimo degradaciji postignutog rada i uspjeha Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, i to ni manje ni više nego od strane prvog čovjeka Univerziteta, prof. dr. Elvira Zlomušice, koji obavlja funkciju rektora. O čemu je riječ?

Naime, ovih dana "Sveučilište u Mostaru" proslavilo je svoju "44. obljetnicu" a što je notorna neistina, jer je Sveučilište počelo s radom tokom rata u Mostaru, i to na otetoj imovini Univerziteta. Umjesto oštrog demanta i lekcije kolegama sa Sveučilišta zbog ovakvog pokušaja falsificiranja historijskih činjenica, menadžment Univerziteta "Džemal Bijedić" postupio je  sasvim drugačije. Svojim prisustvom na svečanoj "44. obljetnici" Svučilišta, rektor Univerziteta prof. dr. Elvir Zlomušica direktno je dao svoj doprinos pokušaju prekrajanja historije i falsificiranja činjenica.

Također, poseban gost i govornik na svečanosti tim povodom u organizaciji Sveučilišta bio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, a što je i objavljeno na službenoj stranici ove stranke. Čović, inače, ni ne krije svoju bliskost sa rektorom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoranom Tomićem.

Ovakvim postupkom rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru profesor Zlomušica legitimizirao je krađu institucionalne historije, jer valjda je svima jasno da Sveučilište niti u kojem slučaju ne može slaviti 44 godine postojanja, a još manje može način na koji je protjeran Univerzitet. Inače, Zlomušica je prije izbora za rektora bio šef Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara, što možda objašnjava pokazanu neprincipijelnost.