Skoro dan nakon održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini jedina dva medija koja nemaju potpune rezultate sa birališta su oficijelna stranica Centralne izborne komisije BiH i portal Dnevni avaz.

CIK svako malo ažurira svoje podatke, Avaz isto tako no iznimno je upadljivo kako na stranicama tog portala nećete naći nijedan podatak o rezultatu Saveza za bolju budućnost. Razlog je jasan. Stranka Fahrudina Radončića doživjela je izborni debakl i gotovo je pometena sa svakog nivoa vlasti.

Slogan SBB BiH bio je "Pametna BiH". Ispostavilo se da je zaista, u slučaju SBB BiH, bilo tako.   

Pad Fahrudina Radončića i njegove stranke bio je vidljiv još prije četiri godine, naročito na lokalnim izborima 2020. godine, kada je ova stranka osvojila samo 38.314 glasova. Mnogi su mislili da je time SBB dotaknuto dno političkog života, ali trenutni rezultati pokazuju da u politici vazda može gore.

Osjetio je to, valjda, i sam Radončić pa je završni predizborni skup svoje stranke umjesto u nekoj velikoj sarajevskoj dvorani, kako je to nekada činio, održao u 30. septembra u hotelskoj sali – skromno i zabrinuto. Jedni su punili Zetru, drugi pokušavali napuniti Skenderiju, treći Dom mladih, četvrti fiskulturne sale, Radončić se odlučio za hotel Hilss.

U utrci za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, prema dosadašnjim službenim podacima CIK-a, stranka Fahrudina Radončića osvojila je nakon prebrojanih 63 posto biračkih mjesta tužnih 11.912 glasova. Radoničiću je izborni prag ovaj put bio previsok. Osvojio je bijednih 2,11 posto glasova.

Fahrudin Radončić od početka svoje političke karijere zapravo niže neuspjeh za neuspjehom. Želja da se uđe u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine tri puta je osujećena. On je jedini trostruki gubitnik predsjedničkih izbora za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

Njegova stranka 2010. godine osvaja 124.000 glasova, četiri godine poslije 142.000 glasova, a zatim dolazi do pada 2018. godine kada osvaja 67.599 glasova. Za samo osam godina Radončićeva stranka ostala je bez više od 100.000 glasova i svela se danas na stranke u rangu BOSS-a i sličnih strančica, s velikom razlikom što te stranke nikada nisu imale ambicije da vladaju državom i svoga predsjednika gledaju u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zamislite samo koliki je to pad, kad sa 201.454 glasa, koliko je imao Fahrudin Radončić 2014. godine, kada je izgubio od Bakira Izetbegovića u utrci za Predsjedništvo BiH, dođete na deset-petnaest hiljada glasova, a uz to ste i vlasnik “najčitanijeg” i najtiražnijeg medija.

Zamislite kako je to kad do jučer tvrdiš da si i vlast i opozicija, a onda preko noći shvatiš da više nisi ni vlast ni opozicija, da te je narod naprosto isključio. Klik i gotovo. The end.