Fahrudin Jašarević poznat je pod nadimkom Babo. Prekaljeni je viši inspektor policije, specijalac, ratni instruktor specijalističke obuke i gardijski pukovnik HV-a u mirovini. Nadimak je dobio od kolega kao najstariji specijalac u redovima policijske jedinice “Alfa”. Zapovjednik je Počasnog voda Bošnjaka Republike Hrvatske. Od prvog do zadnjeg dana branio je Hrvatsku od srpske agresije, dva je puta teško ranjavan. No, sudjelovao je i u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije. Kaže da ima dvije domovine i na to je ponosan. “Istinski, iz srca to osjećam”, otkriva nam Babo. On se za Središnji informativni portal Bošnjaka u Hrvatskoj „Novi glas“, na godišnjicu Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, prisjetio tih dana ponosa i slave, ali i svojih poginulih saboraca. Među imenima hrvatskih branitelja poginulih u „Bljesku“ nalazi se i ime diverzanta Salka K. Čavalića koji se herojski žrtvovao za svoje suborce i život izgubio kod Nove Varoši.

„Danas, prisjećajući se Dana ponosa i slave, kada smo stvarali hrvatsku državu i njenu oružanu silu, sa ponosom i poštovanjem se prisjećam Vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’ koja je krenula na današnji dan 01. 05. 1995. U pomno isplaniranoj i u tajnosti pripremanoj operaciji u 05,00 sati, u bljesak zore krenula je akcija u Zapadnoj Slavoniji. Operacija je trajala 32 sata borbenog djelovanja, HV i Specijalna policija oslobodile su oko 600 km kvadratnih dotad okupiranog područija Republike Hrvatske. Ovom akcijom hrvatske oružane snage (Gardijske brigade, Domobranske pukovnije i Specijalne jedinice policije) pokazale su spremnost i odlučnost da se konačno Hrvatska područja okupirana od Srboarmade i četničkog jarma oslobode. U nadolazećoj VRO ‘Ljeto 95’ i VRO ‘Oluja’ to je i definitivno učinjeno.  Nažalost slobode bez prolivene krvi nema pa i u ovoj operaciji hrvatskih snaga bilo je 51 poginuli vojnik. U Okučanima je danas održano središnje obilježavanje 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’, a 51 ‘Kristalna kocka vedrine’ na tamošnjem spomen-obilježju simbolično prikazuju pale hrvatske vojnike, te imena onih koji su živote dali za slobodu Hrvatske te vječno ostaju na čast i ponos Domovini“, kaže za „Novi glas“ zapovjednik Počasnog voda Bošnjaka Republike Hrvatske.

„I Bošnjaci su dali svoj obol u svakoj operaciji HV-a u Domovinskom ratu pa i u ‘Bljesku’. Šehid Salko K. Čavalić je jedan od njih”, kaže Jašarević.

“Porijeklom iz Bosne, živio je u Novoj Gradiškoj, a rođen je 21. 02. 1962. godine. Početkom rata kao dragovoljac pristupa u ZNG, a kasnije u sastav 121 brigade HV-a. Sa još petoricom braće uključen je u obranu Hrvatske od velikosrpske agresije. Tokom akcije rahmetli Salko je bio u diverzantsko izviđačkom vodu. U akciji kod sela Nova Varoš upadaju u četničku zasjedu. Grupa je bila pod jakom puščanom vatrom i tada Salko odlučuje ostati sa puškomitraljezom u zaštitnici da bi se suborci izvukli, a on tom prilikom pogiba. Iza sebe ovaj hrabri vojnik ostavio je suprugu i četvoro djece: Enesa, Amela, Rifata i Mirelu. Po izjavama suboraca on je sebe žrtvovao za svoje suborce i život dao za Domovinu! Na centralnom Spomen-obilježju Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Republike Hrvatske ispred Zagrebačke džamije, u četvrtoj spomen ploči stoji ime i prezime ovog junaka i šehida ako Bog da! Poručujem Bošnjacima Bosne i Hercegovine da kada dolaze u Zagreb, u Republiku Hrvatsku, neka budu visoko podignute glave jer su hrvatsku slobodu, među ostalima, vaši šehidi omogućili. Ponosan sam što sam od prvog dana Domovinskog rata sudjelovao u stvaranju države Hrvatske, a još sam ponosniji što sam sa 29 Bošnjaka bio pripadnik ratne Specijalne jedinice ‘Alfa’ koja je imala značajnu ulogu u operaciji ‘Bljesak'“, kaže Jašarević i podsjeća da prema službenoj statistici, u Domovinskom ratu u obrani Hrvatske poginulo je 1.187 Bošnjaka, a 80 je nestalih u akciji.

„Podatak o teško ranjenima ne može se tačno znati. No, znamo da ima oko 350 teških invalida Bošnjaka. I ja sam takav, 70% sam invalid. Odbijao sam nalaze i mišljenja da imam PTSP, jer takvi su postali 100% invalidi. Nisam želio to prihvatiti jer sam se želio što prije vratiti na ratište. Vratio sam se nakon oporavka“, sjeća se Jašarević i dodaje da se drže zajedno 25 godina od rata te da su formirali Udrugu veterana Bošnjaka Domovinskog rata koju vodi Salih Huremović, također oficir i specijalac jedinice „Alfa“.

VIŠE O TEMI: SALIH HUREMOVIĆ: Istinski branitelj i Bošnjak iza kojega je stajala specijalna jedinica Alfa