Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da su na današnjem tehničkom i operativnom sastanku u Brčkom glavne teme razgovora bile putna infrastruktura, odnosno brze ceste, elektrifikacija pruge, te plinski koridor.

„Sa mnom su ovdje i dva ministra, prometa i komunikacija Denis Lasić, te energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, čiji resori pokrivaju projekte o kojima smo razgovarali, kao i direktori koji trebaju da izvršavaju ovo što se mi danas dogovaramo, a to su direktori JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Elmedin Voloder, Željeznica FBiH Enis Džafić i BH Gasa Mihajlo Krmpotić. Oni su dobili zadatke koje moraju u narednom periodu tačno do određenog vremena obaviti kako bi mogli pristupiti tim projektima“, izjavio je Novalić.

Napomenuo je da su ti projekti predviđeni i u budžetu FBiH, koji još nije razmatrao Parlament FBiH sa 150 miliona KM u izvedbi i 15 miliona KM u projektovanju.

„Dakle, 165 miliona KM su praktično tri tačke: Tuzla- Brčko-Orašje, zatim Bihać - granica Hrvatske na Velikoj Kladuši i to je tačka Široki Brijeg - Mostar, a radi se o brzim cestama. Ne čekajući čak niti red koji je vezan za projekt autoputa od Beograda do Sarajeva, to ne isključuje ovo naše djelovanje. Želimo to preteći i početi raditi već naredne godine. Idejni projekat se radi u Autocestama FBiH“, naveo je Novalić. 

Razgovarano je i o tome da se otvori idejni projekt kada je riječ o plinu, a istovremeno je Željeznicama naloženo da rade idejni projekt za elektrifikaciju. Dvije od ove tri tačke, dodao je Novalić, imaju veze s Hrvatskom gdje se radi o interkonekcijama. 

„Vlada FBiH će putem ova dva ministarstva uputiti Vijeću ministara zahtjev za kontakt s hrvatskom stranom, ali bez obzira na sve, mi ćemo to raditi“, naglasio je Novalić.