Srpski nacionalisti jasno rade na uništenju Bosne i Hercegovine. Upravo takvi planovi o podjeli zemlje bili su povod za krvavi rat prije 30 godina. Ako Evropa i sada zažmuri pred ovim opasnim razvojem događaja, koji se dešava pred našim vratima, rizikujemo grubo buđenje“, upozorava glasnogovornica austrijskih Zelenih za vanjsku politiku Ewa Ernst-Dziedžić, s obzirom na sve veće secesionističke tendencije u Republici Srpskoj od strane Milorada Dodika.

Zastupnike Evropskog parlamenta stoga poziva na dosljednu akciju kako bi se zaštitilo jedinstvo Bosne i Hercegovine.

„Postoji hitna potreba za jasnim crvenim linijama za nacionalističke zapaljivače. Evropska unija bi stoga – kao što to čine SAD – trebala brzo odrediti konkretne opcije djelovanja, uključujući restriktivne mjere, kako bi mogla na odgovarajući način reagirati u slučaju daljnje prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Ako to nije moguće zajedno u okviru EU, jer pojedine zemlje poput Mađarske ili Slovenije podržavaju Dodikove planove razlaza, moramo razgovarati o odgovarajućim posljedicama u koordinaciji sa drugim evropskim državama istomišljenika", navela je članica Zelenih porijeklom iz Bosne i Hercegovine.