Pravnica i zagovornica ljudskih prava Nataša Pirc Musar (54) pobijedila je na predsjedničkim izborima u Sloveniji i postala je tako prva žena na čelu ove države.

Prema prvim rezultatima, pobijedila je konzervativca, bivšeg ministra vanjskih poslova Anzea Logara, prenosi Independent.

"Moj prvi zadatak biće da otvorim dijalog među svim Slovencima", kazala je nova predsjednica.

Pirc Musar bivša je TV voditeljica koja je postala uticajni advokat. Vodila je kampanju o ljudskim pravima, vladavini prava i pitanjima socijalne zaštite, a također je jednu deceniju bila na čelu državne uprave za zaštitu podataka, piše DW.

Pirc Musar je zastupala bivšu prvu damu SAD Melaniju Trump u slučajevima autorskih prava i drugim slučajevima u njenoj rodnoj Sloveniji. BBC podsjeća da su 2016. godine, advokatica Pirc Musar i njena klijentica podnijele tužbu protiv magazina Suzy u Sloveniji zbog sugestije da je gospođa Trump radila kao ˝vrhunska pratnja˝ dok je nastavila svoju međunarodnu manekensku karijeru. U ovom je predmetu postignuta vansudska nagodba.

Predsjednica je također kao zagovornica ljudskih prava obećala da će biti "glas žena" u Sloveniji i inostranstvu i "moralni autoritet" u svojoj novoj ulozi.

Tokom kampanje, Pirc Musar, koja je strastveni motociklista, našla se na udaru zbog unosnih ulaganja svog supruga — posebno u zemlje u kojima su niske porezne stope.

"Slovenija je izabrala predsjednicu koji vjeruje u Evropsku uniju, u demokratske vrijednosti na kojima je EU utemeljena", izjavila je Pirc Musar nakon pobjede, piše BBC.

Ona je istakla da se svijet "suočava s teškim vremenima zbog klimatskih promjena".

„Mladi ljudi sada prebacuju odgovornost na naša politička pleća da se brinemo o našoj planeti kako bi naša sljedeća generacija, naša djeca, živjela u zdravom i čistom okruženju“, kazala je.

Uloga predsjednika je uglavnom ceremonijalna, ali će gospođa Pirc Musar biti glavnokomandujući oružanim snagama, a također će imenovati nekoliko najviših zvaničnika, uključujući guvernera centralne banke.