Čini se da je Evropa krenula prema sljedećem valu pandemije. To jasno pokazuju pokazatelji poput novih slučajeva i prijema u bolnice u brojnim evropskim zemljama, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Austrije, Švedske, Danske, Norveške ili Grčke.

Prošle subote, Eric Topol, osnivač i direktor američkog Scripps Research Translational Institute i jedan od međunarodno najpriznatijih stručnjaka po svojim sveobuhvatnim analizama razvoja pandemije, napisao je na Twitteru: “Slijedeći val u Evropi je počeo” a ta je rečenica popraćena grafikonima slučajeva covida i hospitalizacija u evropskim zemljama koje prijavljuju najviše podataka platformi Our World in Data.

“Postoje određeni znakovi novog vala u mnogim zemljama u Evropi, od kojih neke takođe pokazuju porast broja hospitalizacija Covida. Teško je, u ovom trenutku, utvrditi je li uzrok smanjenje ili uklanjanje ograničenja, veća stopa prenosa BA.2 – podvarijante Omicron ili smanjenje imunološke zaštite vakcina”, dodao je. Zapravo, spoj svih ovih faktora je i način da se to objasni.

Što se BA.2 trailera tiče, postoje neki dokazi koji su jasni. Njegov reproduktivni broj je 1,4 puta veći od originalnog Omikrona (BA.1). I zasad nisu loše vijesti, budući da se nije vidjelo da ima veći imunološki bijeg, niti da uzrokuje ozbiljnije simptome. Što se tiče reinfekcija kod osoba zaraženih BA.1, iako su uočene, bile su u količini koja za stručnjake nije statistički značajna.

Takođe postoje dokazi da nove terapije protiv covida – monoklonska antitijela – djeluju protiv BA.2. Svjetska zdravstvena organizacija je krajem februara potvrdila da je smatra "varijantom zabrinutosti", uglavnom zbog toga koliko je brzo stekla prednost nad ostalim varijantama koje su u igri u većini zemalja.

Bitan faktor utiče na ovu brzu ekspanziju, a to je globalna tendencija da se pandemija "okonča" prije vremena. Zemlje poput Danske, Norveške, Švedske ili Finske prije mjesec dana su odlučile ukinuti sva ograničenja koja su do tada bila na snazi ​​i vratiti se na normalnost prije pandemije. Svi su imali porast incidencije, hospitalizacija i broja umrlih. U slučaju Njemačke, iduće nedjelje predviđeno je ukidanje svih trenutnih mjera, unatoč činjenici da se u roku od sedam dana suočava s rekordnim brojkama od više od 1.500 slučajeva na 100.000 stanovnika. Francuska, sa svoje strane, od ove sedmice ukida obaveznu upotrebu maske u zatvorenom prostoru i covid pasoša za slobodan pristup društvenom životu.

Podvarijanta BA.2 će postati dominantna u narednim sedmicama a to izaziva strah opd novog vala. Strategija uspješnog suprotstavljanja mogućem novom valu biće temeljena na definiranju ko su "najranjiviji među ranjivima" i analizi jesu li ti ljudi vakcinisani kako bi se onda proveli antivirusni tretmani.