Rekordne količine kokaina – ​​214,59 tona – zaplijenjene su u Evropi 2020. godine, pokazuju novi podaci Evropskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA). Riječ je povećanju od 6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kao što prikazuje grafikon, količina zaplijenjenog kokaina u stalnom je porastu u proteklih deset godina.

U Belgiji je zabilježena najveća količina zaplijenjenog kokaina u 2020. godini – 70,25 tona. Sljedeća je Holandija sa 48,89 tona, ispred Španije sa 36,9 tona. Ove tri zemlje – svaka je imala svoje najveće zapljene u historiji – činile su 73 posto ukupno zaplijenjenog kokaina u Evropi 2020. godine.

Prema EMCDDA, novi rekordi su postavljeni i u Grčkoj (1,8 tona), Bugarskoj (jedna tona), Poljskoj (3,9 tone) i Turskoj (dvije tone).

Službena web-stranica EMCDDA objašnjava da istočnoevropske zemlje nisu tradicionalno bile povezane s trgovinom ili konzumacijom kokaina. Ispostavlja se, na osnovu novih podataka, da se "ulazne tačke za isporuku kokaina diverzifikuju i da se potrošačka tržišta kokaina razvijaju u istočnoj Evropi", navodi se u izvještaju.

Čini se da će se trend rasta nastaviti, budući da podaci dostupni za 2021. godinu iz nekoliko zemalja pokazuju da su u Evropskoj uniji zaplijenjene još veće količine kokaina nego godinu prije, a u Belgiji su zaplijenjene skoro92 tone, gotovo isključivo u luci Antwerpen.

(Izvor: Statista)