Često smo u Stavu pisali o medijskom govoru mržnje isključivo prema Bošnjacima. Ovih dana svjedočimo opet takvim člancima, čak i u sportskim rubrikama ovdašnjih medija.

Jedan od primjera koje smo navodili, primjer megafona antibošnjačkog šovinizma ekstremistički je portal Dnevnik, čije su perjanice Jurica Gudelj i Glorija Lujanović, omiljena nazovispisateljica skribomana Miljenka Jergovića koja svakim svojim slovom i zarezom pokušava rehabilitirati ideju Herceg-Bosne, pokušava tu pravosnažno presuđenu tvorevinu i zločinački način na koji je funkcionirala da nekako podvede pod odbranu hrvatskog naroda od “muslimanske agresije”.

Koliko su strašni ti ”muslimanski agresori”, Gudelj i Lujanovićka na stranicama svog fašističkog internetskog smeća upiru se pokazati iz dana u dan. Dobro im posluže i vijesti vezane za sport. Tako su iskoristili upad grupe navijača “Sarajeva” na trening igrača tog tima da zaključe kako je u Sarajevu život Hrvatima i Srbima nemoguć.


Dušan Hodžić, sat nakon što je “divljački pretučen”

“Svoj bijes zbog loše igre 'Sarajeva' iskalili su tako da su pretukli dvojicu igrača 'Sarajeva' od kojih obojica nisu Bošnjaci u ovom dominantno bošnjačkom klubu. Naime pretučeni su Srbin Dušan Hodžić i Hrvat Ivan Jukić. Očito smatrajući da su samo nogometaši iz reda srpskog i hrvatskog naroda krivi za izgubljenu titulu divljački su usred Ilidže pretučeni Dušan i Ivan, što ovom nasilničkom činu daje dodatnu težinu”, stoji u idiotskom članku kakav je mogao smisliti samo bolesni Gudelj-Lujanović um.

Niti je Dušan Hodžić divljački pretučen, što je on dokazao sat vremena nakon incidenta fotografijama na Instagramu, niti je “Sarajevo” dominantno bošnjački klub (pola prvotimaca uopće nisu Bošnjaci, a vlasnik je Vijetnamac), no to njima nije važno. Vijest je napisana, podijeljena po mrežama i šteta učinjena. Koga briga što vijest nije tačna i što je difamiran klub koji je uvijek ponosno bio multietnički, treba prikazati i grad i njegove klubove i navijače kao leglo pomahnitalih džihadista.

Bez obzira na to što Sarajevo, hvala Bogu, nije Široki Brijeg, za kojeg vjerovatno navijaju u redakciji Dnevnika jer u tom klubu mogu igrati samo katolici.