Politički sadržaj izričito je zabranjen u pravilima takmičenja. "Pjesme i kandidature koje koriste neprikladan ili uvredljiv jezik, političke ili slične poruke ili geste, ili bilo koju vrstu oglašavanja bit će razlog za odbijanje i isključenje." Ipak, Eurosong, festival evropske pjesme desetljećima je bio termometar i vodič za razumijevanje odnosa među narodima. Svako ko je stručnjak za Eurosong stručnjak je za evropsku geopolitiku 20. i 21. stoljeća. Tako će biti i ove godijne, na festival koji će biti održan u Torinu 14. maja, kada će u centru pažnje biti ruska agresija na Ukrajinu.

Jedno od prvih međunarodnih tijela koje je poduzelo akciju protiv Rusije nakon agresije na Ukrajinu bila je Evropska radiodifuzna unija, koja je suspendovala članstvo ruskim državnim kanalima i time izbacila zemlju iz takmičenja. To nije bilo prvi put da je učestvovanje zabranjeno iz političkih razloga. Bjelorusija se 2021. pokušala predstaviti temom prepunom poruka u korist vlade Aleksandra Lukašenka. Tema pjesme  Ya nauchu tebya ("Ja ću te naučiti") grupe Galasy Zmesta bila je puna referenci protiv opozicije i pokreta za demokratiju u zemlji.

UER je zemlji dao rok od 15 dana da predstavi još jednu pjesmu, iako je drugi kandidat Pesenka (mala pjesma) patio od iste stvari: njezini tekstovi, o zečevima i lisicama, činili su se očitom metaforom u korist komunističke vlasti i protiv evropskih uticaja. Zemlja je isključena iz takmičenja, na šta su sudionici odgovorili izjavom: "Prijatelji EBU-a, vidjevši ovu farsu, stvarno smo zadovoljni."

Sličan slučaj sukoba oko teksta, ali u antiruskom smislu, desio se 2009. Godine kada je Gruzija poslala grupu Stephane & 3G. S obzirom da je rat u Južnoj Osetiji 2008. bio svjež, naslov pjesme ostavio je malo tumačenja: We Don't Wanna Put In, što zvuči baš kao “Ne želimo Putina”. Kad je EBU upozorio da zbog ovog nedostatka suptilnosti ne mogu učestvovati, Gruzija se povukla.

Armenija je ipak pristala izmijeniti tekst pjesme 2015., kada je grupa Genealogy učestvovala s Don't Deny (Ne poriči). Taj je naslov protumačen kao jasna referenca zločine počinjene tokom Prvog svjetskog rata. Zemlja se povukla s festivala tri godine ranije, kada je takmičenje održano u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana. Na takmičenju 2009. Armenija je u prezentacijskom videu svoje teme pripremila sliku koja prikazuje spomenik koji se nalazi u Nagorno Karabahu. Nakon protesta iz Azerbejdžana oni su ga povukli, ali kada je došlo vrijeme da Armenija da svoje glasove, predstavnik te zemlje pokazao je fasciklu na kojoj je bila jasno vidljiva slika tog spomenika.

Eurosong je funkcionisao kao više-manje prikriveni način izražavanja dugotrajnog sukoba između Rusije i Ukrajine. Godine 2007., Verka Serduchka izmijenila je svoje stihove kako bi poručila da želi vidjeti leđa Rusiji. Godine 2005., na festivalu održanom upravo u Kijevu, pjesma Razom nas bahato grupe Greenjolly morala je biti izmijenjena kako bi se uklonile reference na tadašnjeg predsjednika Juščenka. Kasnije je postala neslužbena himna narandžaste revolucije.

Ukrajina je 2016. poslala pjevačicu Jamalu s temom iz 1944. godine. Tada se Rusija žalila jer je umjetnica pjevala o deportaciji krimskih Tatara koju je organizorao Staljin a čija je žrtva bila i njezina nana. Tom prilikom Evropska radiodifuzna unija nije vidjela razlog za djelovanje, a stihovi su ostali nepromijenjeni. Jamala je pobijedila a slijedeće godine, u Kijevu, Ukrajina je uskratila vizu ruskoj takmičarki Juliji Samojlovoj, mladoj ženi u invalidskim kolicima, optužujući je da je otputovala na Krim nakon što je ta regija ilegalno pripojena Rusiji 2014. Rusija se na kraju povukla iz takmičenja

Izrael ne zapada u probleme s eksplicitnim porukama svojih tekstova, ali je uspio pobijediti na godšnjicu svog osnivanja. To se dogodilo dva puta, 1978. I 2018. godine. Godine 2000. izraelska grupa Ping-Pong završila je svoj nastup mašući izraelskom i sirijskom zastavom uz povike "Mir, mir, mir!" Godine 2019. u Tel Avivu usred još jedne eskalacije napetosti s Palestinom, islandska grupa Hatari je pokazala palestinsku zastavu.