Dragi prijatelji,

Pogledajte ovaj kratki videoodlomak s jučerašnje press konferencije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i njemačkog političara Christiana Schmidta! Molim vas, pogledajte ovaj nečuveni nastup, ovo vrištanje koje nije dolično bilo kakvom diplomatskom ponašanju, ovaj izliv bijesa ispunjen prezirom prema zemlji domaćina BiH i ljudima tamo.

Povod za ovakvo neprimjereno ponašanje bilo je pitanje novinara o nametanju kontroverzne reforme Izbornog zakona. Napisao sam ovdje prije nekoliko sedmica, još za vrijeme praznika u BiH, da je srž planirane reforme Izbornog zakona jačanje etničke segregacije, rezultate "etničkog čišćenja" tokom rata u BiH 1992-1995. godine, da legitimiziraju aparthejd i da daju novi podsticaj da se zemlja podijeli hrvatskim i srpskim političarima u BiH. Svi politički posmatrači, društveni aktivisti, domaći i međunarodni stručnjaci za ustavno i međunarodno pravo (uključujući austrijskog stručnjaka za Ustav BiH Josefa Marka), slažu se da je planirana reforma Izbornog zakona krajnje diskriminatorna i čak rasistička i u suprotnosti s presudama Suda za ljudska prava u Strazburu u vezi s glasačkom jednakošću. U Njemačkoj i ostatku Evrope, posebno u Evropskoj uniji, pravno i politički očigledna i neosporna stvar već duže vrijeme, ali ne i u BiH prema mišljenju Christiana Schmidta.

Stoga je bilo potpuno razumljiva reakcija, koja je 25. jula 2022. godine kulminirala demokratskim protestom s najmanje 8.000 ljudi ispred sjedišta OHR-a u Sarajevo. Ni tokom protesta, ni u sve ovo vrijeme do danas, nije bilo prikladno da se gospodin "Oberleher" Schmidt uopće obrati narodu BiH i objasni svoje planove za reformu Izbornog zakona. Još jučer je bio taj nastup u kojem on generalizira i izjednačava "sve političare" u BiH i optužuje ih da sami ne žele postići dogovor o reformi Izbornog zakona. Ovo je djelomično tačno, ali strah probosanskih faktora, posebno probosanskih političara i političkih stranaka se podrazumijeva, jer to vide kao prijetnju podjelom države. Oni ne žele da prihvate takav Izborni zakon, koji je osmislio gospodin Schmidt. I umjesto da pozove hrvatske i srpske političare i stranke u BiH, koji djeluju u smjeru podjela, gospodin Schmidt se krije iza svog vriska i generalizacije.

Trideset godina živim u Njemačkoj i za to vrijeme sam uvijek sa zanimanjem pratio njemačku politiku. Kroz svoj rad sam također uspio ostvariti mnoge kontakte na različitim nivoima njemačke politike. Ne mogu zamisliti takvo ponašanje gospodina Schmidta jučer od bilo kojeg političara, nijednog političara u Njemačkoj. Također, u ovo vrijeme od trideset godina, gospodina Schmidta nisam primjećivao kao posebno profiliranog političara u Njemačkoj – iako je jedno vrijeme radio i kao federalni ministar. Moj skepticizam o njegovoj pogodnosti za veoma zahtjevnu, izazovnu i odgovornu poziciju visokog predstavnika za BiH odmah prošle godine, kada su se pojavili prvi znakovi da bi on mogao biti novi visoki predstavnik, u razgovoru s mnogim mojim prijateljima i političarima u BiH bio je izražen. Nažalost, nisam pogriješio, što govore kako dosadašnji potezi, tako i jučerašnji nastup gospodina Schmidta.

Gospodin Schmidt se igra jedinstvom države i mirom u BiH, a i s mirom u Evropi, nametanjem takve reforme Izbornog zakona. Mnogi politički posmatrači i komentatori jučerašnji nastup nazivali su još jednim korakom u pripremi ove reforme Izbornog zakona. Za narod BiH, one koji nemaju "rezervnu domovinu", to je jednako podjeli države. Mnogi su mi to rekli u razgovorima. Gospodin Schmidt ne bi trebao uraditi ništa drugo nego ono što bi uradio i da je u svojoj zemlji, Njemačkoj, u smislu ljudskih prava, ljudske jednakosti i glasačke ravnopravnosti.

Također, moj apel svim njemačkim političkim akterima i demokratskim strankama je: Zaustavite gospodina Schmidta prije nego što bude prekasno!