I dok reisu-l-ulema  Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović s pravom ukazuje na problem postojanja islamofobije u sredinama u kojima su muslimani većina, dakle u Sarajevu i čitavoj Bosni i Hercegovini, za to vrijeme Srdjan Puhalo, pripadnik vojske koja je počinila genocid nad Bošnjacima samo zato što su muslimani, ne samo da dovodi u pitanje broj ubijene djece u Sarajevu, koje je u opsadi držala ta genocidna vojska, a čiji je on bio pripadnik, nego i svakog onoga ko namjerava i financijski je u stanju otići na hadž, islamofobno proglašava “velikim grešnicima.” A onda se, kao biber po pilavu, pojavi Fuad Kasumović, u slobodno vrijeme gradonačelnik Zenice, a ustvari notorni alkoholičar i matičar “dobre kapljice” i na skupu predstavnika političkih stranaka sastavljenom po principu “od zla oca, od gore matere”, gdje su Dr. Denis Bećirović predstavili kao jedinstvenog kandidata za izbor člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, samoislamofobično problematizira izjavu Bakir Izetbegovića da se ne boji za Bosnu dok su pune džamije.

E, da se razumijemo: prihvatam da su prisutni na ovom jučerašnjem politikantskom festivalu ucijenjeni od Johanna Sattlera, prihvatam da ih uprkos svim političkim i ideološkim razlikama objedinjuje i mržnja prema SDA - Stranka demokratske akcije i njenom predsjedniku Izetbegoviću, prihvatam da tako nastoje realizirati Plan B @Dragan Čovića za cementiranje blokada države, prihvatam da na taj način nastoje umanjiti šanse Željko Komšića za ponovni izbor u Predsjedništvo BiH.

Ali ne prihvatam da se sve to radi po snishodljivom principu našeg “napoznatijeg i najboljeg” novinara Senad Hadžifejzovića, da „SDA mora otići, pa makar bilo i gore.“ Zato sam odmah jučer, iz „inata bosanskog“, odlučio da ću svim svojim intelektualnim, fizičkim i financijskim kapacitetima ako Bog da pozivati naše ljude sa kojima imam kontakt i na koje imam utjecaj, a - iako je neskromno - takvih je ljudi ogroman broj, da se registruju za učešće na izborima ove godine. I ne samo to, lobirat ću, kao što sam to jučer u posjeti jednom prijatelju odmah i učinio, za koga da se glasa: ili za Bakira Izetbegovića ili za Željka Komšića!

I još ovo: već dugo godina ja nisam glasač, nego birač. Dakle, nisam uvijek glasao za jednu te istu stranku, po automatizmu, nego birao ljude sa listi različitih političkih stranaka u koje imam povjerenje svake vrste. To sam i rekao na jednom sastanku u novembru prošle godine i Ministrici vanjskih poslova BiH Bisera Turkovic. Ali nakon jučerašnjeg dana i manifestacije alijanse mržnje, prije svega onih koji su u i kroz SDA ostvarli haman pa sve što se ovodunjalučki može ostvariti, a da bi se sada predstavljali promjenom, za predstojeće izbore za mene nema dileme za koga glasati.

I još i ovo, a sada baš za kraj: nadam se što punijim džamijama, kako bih i tu mogao lobirati i agitovati za registraciju za predstojeće izbore i za koga da se glasa. Ja odavno nisam uposlenik IZ-e i mene njena uredba o “političkoj neutralnosti” ne obavezuje. Lobirat ću ako Bog da među džematlijama, prijateljima, poznanicima, kolegama, pred džamijom, abdesthanama, džamijskim restoranima i u samim džamijama - gdje god mi se za to ukaže prilika. I ne samo tu, bude li potrebe da to činim i u prirodnom habitatu i boravištu Fuada Kasumovića, kafani i birtiji, gdje i kad god “pjane zakolaju i malo sjednu” - lobirat i agitovat ću i u tu! Ako sam radeći kao imam u takvim okruženjima i situacijama ih mogao učlanjivati u džemat, onda mogu djelovati i za izbore.

(Više od Esnafu Begiću može pročitati OVDJE!)