Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako pomorska Bitka na Canakkaleu predstavlja "veličanstveni ep naših herojskih predaka protiv napada na svete vrijednosti i postojanje Turaka u Anadoliji", javlja Anadolu Agency (AA). 

Erdogan je uputio poruku u povodu Dana sjećanja na šehide i 106. godišnjice pomorske Bitke na Canakkaleu, prisjetivši se svih šehida Canakkalea. 

Poručio je kako neće dozvoliti sprovođenje nikakvih igara nad Turskom i da će svoju zemlju i narod braniti zajedničkom borbom.

"Canakkale predstavlja veličanstveni ep naših herojskih predaka protiv napada na naše svete vrijednosti i postojanje Turaka u Anadoliji", poručio je Erdogan, te dodao:

"Turski narod porazio je svoje neprijatelje i u najtežim uvjetima, ako bude potrebno spreman je sa istom odlučnošću dati svoj život da bi sačuvao jedinstvo."

Širom Turske danas se na različite načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 106. godišnjica pomorske Bitke na Canakkaleu. 

U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Iako bez masovnih skupova zbog aktuelnih mjera prevencije širenja koronavirusa, Dan šehida i godišnjica pomorske bitke na Galipolju, odnosno Dan pobjede, obilježava se danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence na spomen obilježja posvećena herojima koji su živote položili kao šehidi na Galipolju.