Erdogan je na koncu samita zemalja G20 u kongresnom centru Nuvola u Rimu održao konferenciju za novinare na kojoj je istakao da se globalna ekonomija počela oporavljati u 2021. godini, ali da su nacionalne ekonomije i dalje suočene sa ozbiljnim izazovima.

On je naveo da je Turska prošlu godinu završila s ekonomskim rastom od 1,8 posto, a da ovu najvjerovatnije zatvara sa rastom od devet posto te dodao da njegova zemlja od početka pandemije bila uz svoj narod sa paketima pomoći i poticaja.

Turski predsjednik je istako da je na samitu potvrdio da Turska podržava sistem multilateralne trgovine koja će biti slobodna, nediskriminatorna, uređena pravilima i pod nadzorom Svjetske trgovinske organizacije.

“Organizacije koje kontrolišu globalni finansijski sistem ne bi trebalo da budu instrument političkih manipulacija koje nemaju razumnog ekonomskog opravdanja“, poručio je Erdogan.

Tokom održavanja samita zemalja G20, turski predsjednik se susreo sa velikim brojem svjetskih lidera, među kojima i sa američkim predsjednikom Joe Bidenom, sa kojim je razgovarano o relaksiranju dosta zateknutih odnosa između Republike Turske i Sjedinjenih Američkih Država.