Turska će od 20. aprila početi eksplatisati prirodni plin koji je otkrila u Crnom moru, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdoğan je govorio u direktnom prijenosu gdje je rekao da će Turska od tada "početi koristiti vlastiti prirodni plin".

U decembru je predsjednik objavio da je platforma za bušenje Fatih otkrila dodatnih 58 milijardi kubnih metara (bcm) rezervi prirodnog gasa na 3.023 metra (9.917 stopa) u bloku Çaycuma 1 u Crnom moru.

Napomenuo je da se turske rezerve prirodnog gasa u Crnom moru mjere na 710 milijardi kubnih metara, sa tržišnom vrijednošću od 1 bilion dolara (18,75 biliona TL).

U 2022. godini izbušeno je 94 istražne i 56 proizvodnih bušotina. U 2023. godini, prema ranijim izjavama ministra energetike, Vlada će imati 207 bušotina sa 134 istražna i 73 proizvodna centra.

Očekuje se da će u početnoj fazi biti prebačeno oko 10 miliona kubnih metara (mcm) crnomorskog gasa dnevno, dok je infrastruktura postavljena da omogući da ta cifra dostigne maksimum od 40 miliona kubnih metara do 2026. godine.

Turska trenutno uvozi gotovo sve svoje energetske potrebe i ima veliku infrastrukturu za uvoz plina i ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Godišnja potrošnja gasa u zemlji porasla je sa 48 milijardi kubnih metara u 2020. na rekordnih 60 milijardi kubnih metara u 2021. Erdogan je rekao da se očekuje da će iznositi oko 53,5 milijardi kubika 2022. godine.

Ranije procjene su iznosile cifru do 63 milijarde kubnih metara, ali je energija proizvedena iz obnovljivih izvora ove godine dovela do smanjenja potrošnje gasa.

Turska je planirala da počne da pumpa plin u nacionalnu mrežu do kraja marta. Međutim, došlo je do kašnjenja do mjesec dana zbog katastrofalnih potresa koji su prošli mjesec zahvatili jugoistočnu regiju.

Do odlaganja je došlo jer su hiljade osoblja koje je radilo na projektu dovođenja gasa na kopno moralo da napusti da bi se brinulo za svoje rođake pogođene potresima 6. februara i snažnim naknadnim potresima koji su ubili hiljade ljudi.