Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je Grčku zbog njenih najnovijih "provokacija", rekavši da njegova zemlja neće propustiti braniti svoja prava i interese.

"Trebalo bi to, u suštini, da uznemiri grčki narod, a ne nas", rekao je Erdogan nakon sastanka vlade u glavnom gradu Ankari u ponedjeljak.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što su dronovi turske vojske snimili grčko raspoređivanje oklopnih vozila na ostrvima Midilli (Lezbos) i Sisam (Samos), što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Türkiye je pozvala grčkog ambasadora i zatražila je zaustavljanje ovih aktivnosti na egejskim otocima i vraćanje njihovog nevojnog statusa, navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Također, u protestnoj noti SAD-u, Türkiye je pozvala na poštovanje statusa ostrva u istočnom Egeju i naglasila da treba poduzeti mjere kako bi se tamo spriječila upotreba oružja.

Inače, Erdogan je rekao da Türkiye prati politiku Grčke punu "provokacija".

"Svjesni smo da su prave namjere onih koji su provocirali i pokrenuli grčke političare protiv nas da ometaju naš program izgradnje velike i moćne Türkiye", naglasio je on.

Osim toga, dodao je da Türkiye neće propustiti odbraniti prava i interese zemlje od Grčke, "koristeći sva sredstva koja su nam na raspolaganju", ponovivši da Grčka nije na istom nivou kao Türkiye.