Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine koji su potpisali Turkiye, Rusija, Ukrajina i Ujedinjeni narodi je rezultat diplomatskog uspjeha Ankare, izjavio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Svi prihvataju da su koraci poduzeti u prevazilaženju ukrajinske krize oko žitarica, koju svijet pomno prati, zasluga naše države", rekao je Erdogan u obraćanju nakon sjednice kabineta u Ankari, turskoj prijestolnici.

"Ovaj poduhvat, započet pod vodstvom naše države, važan je diplomatski uspjeh", dodao je Erdogan.

Njegova izjava je uslijedila nakon što je prvi brod natovaren žitaricama otplovio iz ukrajinske luke Odessa za Liban ranije u ponedjeljak.

Očekuje se da će brod biti u Istanbulu 2. avgusta, odakle će nastaviti put prema Libanu nakon određenih provjera u turskoj metropoli. Brod, pod zastavom Sierra Leona, natovaren je kukuruzom.

Uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Također, Erdogan je istakao da vlasti u Turkiye pažljivo prate i dešavanja u vezi sa globalnim cijenama.

"Pomno pratimo manipulacije onih koji iskorištavaju neravnotežu u globalnim cijenama, od automobila, stanova, pa sve do hrane i elektronike", kazao je turski predsjednik.

Poručio je također da su prihodi od turizma u Turkiye ove godine premašili njihova očekivanja i planove.

"Podaci iz prve polovine godine ukazuju na to da ćemo 2022. zatvoriti sa 47 miliona turista i 37 milijardi dolara prihoda od turizma, što je iznad naših ciljeva", rekao je Erdogan.