Erdogan je u Istanbulu prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada Inovalig Champions u okviru Turske sedmice inovacija, a tom priliom je govorio o aktuelnim dešavanjima.

Jedna od tema o kojoj je Erdogan govorio bili su i koraci Turkiye koje posljednjih godina poduzima u oblasti razvoja odbrambene industrije.

"Budžet naših projekata u oblasti odbrambene industrije povećali smo sa 5,5 milijardi na preko 75 milijardi dolara", rekao je Erdogan, napominjući da je značajno povećan i broj turskih kompanija koje djeluju u toj oblasti:

"Prije 20 godina broj naših kompanija u odbrambenoj industriji iznosio je 56, danas u toj oblasti imamo više od 1.600 kompanija."

Erdogan je podsjetio kako je Turkiye nekada imala izvoz u odbrambenoj industriji od svega 248 miliona dolara, te kazao kako će isti izvoz ove godine vjerovatno premašiti četiri milijarde dolara.

Najavio je povećanje proizvodnje domaće nafte.

"Domaću proizvodnju nafte naredne godine planiramo povećati na 100.000 barela dnevno", kazao je Erodgan.

Kada je riječ o automobilskoj industriji u skorije vrijeme se očekuje i serijska proizvodnja turskog automobila TOGG.

"Za nekoliko mjeseci ćemo, ako Bog da, na cestama vidjeti naš TOGG, koji će biti ponos Turkiye i turske industrije", poručio je Erdogan.

"Korak po korak rješavamo problem troškova života, koji je najveći izvor nevolje za cijeli svijet, uključujući Evropu i Ameriku. Nastavit ćemo našu odlučnu borbu sve dok Turkiye ne uvrstimo među 10 vodećih ekonomija svijeta", poručio je Erodgan.