"Pratimo razvoj događaja. Trenutno nemamo pozitivan stav po pitanju Švedske i Finske (ulazak u NATO)", rekao je novinarima Erdogan nakon džuma-namaza, sedmične molitve petkom, u Istanbulu.

Dodao je da su ove "skandinavske zemlje poput pansiona za terorističke grupe".

"Postoje i pristalice terorizma u njihovom parlamentu. Ne možemo biti pozitivni prema tome", kazao je Erdogan.

U julu 2020. godine Turska je osudila video sastanak između švedskog ministra vanjskih poslova i članova terorističke grupe YPG/PKK-a, sirijskog ogranka PKK.

Prema pravilima NATO-a, svaka odluka o proširenju mora biti donesena jednoglasno, čime se Turskoj daje pravo veta na pristupanje bilo koje nove zemlje Alijansi.

Osvrćući se na odluku Sjedinjenih Američkih Država da ukine sankcije regijama u Siriji pod kontrolom YPG/PKK-a, Erdogan je kazao da je YPG/PKK-a teroristička organizacija i da "Turska ne može prihvatiti" takvu odluku.

"Nemamo luksuz da ignorišemo teroriste. To govorimo svim zemljama koje nam se čine prijateljskim", rekao je Erdogan, pozivajući ih da obrate pažnju na svoje postupke.

Tokom perioda dužeg od trideset godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.