Nova vojna operacija na sjeveru Sirije biće na stolu dok sigurnosna pitanja Turkiye ne budu riješena, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgovarajući na pitanja novinara na povratku iz Teherana

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju napustiti istočnu obalu Eufrata, te da je to nalaz koji je proizašao iz procesa u Astani.

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu tokom povratka iz Teherana, glavnog grada Irana, gdje u učestvovao na 7. trilateralnom samitu u Astana formatu sa ruskim i iranskim kolegama, Vladimirom Putinom i Ebrahimom Raisijem.

„SAD sada mora napustiti istočnu obalu Eufrata. Ovo je nalaz koji je proizašao iz procesa u Astani jer Amerika je ta koja hrani tamošnje terorističke organizacije“, poručio je Erdogan.

Osvrnuo se i na mogućnost nove vojne operacije na području Sirije.

„Nova vojna operacija na sjeveru Sirije biće na stolu dok sigurnosna pitanja Turkiye ne budu riješena“, rekao je Erdogan, te dodao:

„Želimo da Rusija i Iran budu s nama u borbi protiv terorističkih organizacija 30 kilometara južno od sirijske granice. Oni bi nam trebali dati potrebnu podršku.“

Nakon sastanka vojnih delegacija Turkiye, Rusije, Ukrajine te predstavnika UN-a o pomorskom transportu ukrajinskog žita dogovoreno je uspostavljanje koordinacijskog centra u Istanbulu gdje će biti smješteni predstavnici svih strana.

„Ove sedmice želimo povezati memorandum u pisani tekst. Nadamo se da će se plan početi provoditi u narednim danima“, poručio je turski predsjednik.

Upitan i o članstvu Finske i Švedske u NATO, Erdogan je bio jasan:

„Turkiye neće imati pozitivan stav o prijemu Švedske i Finske u NATO, ukoliko ne ispune obećanja o borbi protiv terorizma“, zaključio je Erdogan.