Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je strane investitore da dugoročno ulažu u Tursku, istakavši kako su oni koji su dugoročno ulagali uvijek bili na dobitku, a tako će biti i u budućnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je bio gost specijalnog programa Turske radio-televizije (TRT) tokom kojeg je govorio o uspjesima koje je Turska ostvarila u proteklom periodu, naročito kada je riječ o ekonomiji, politici, borbi protiv terorizma, odnosima s drugim državama i ostalim aktuelnim pitanjima.

Kazao je kako je ekonomski rast u trećem kvartalu iznad očekivanja, a osvrnuvši se na rast na kraju godine, rekao je kako očekuju da će on biti minimalno 10 posto, s tim da postoji mogućnost i veće stope.

Erdogan je govorio i o vezi između kamata i inflacije.

”Trenutno smanjujemo kamate i nadamo se da ćemo vidjeti kako je i inflacija opala”, rekao je Erdogan koji je dodao kako je inflacija porasla na globalnom nivou.

Osvrnuo se i na pomoć privrednicima pogotovo kada je u pitanju zapošljavanje novih radnika. Dodao je kako su pripremljena dva paketa podrške.

”Naravno, ako pitate koji je naš paket podrške za dodatno zapošljavanje u ovom trenutku, našim malim i srednjim preduzećima omogućavamo pristup kreditima uz mogućnost kreditnog garantnog fonda do 100.000 lira za nova zapošljavanja za kompanije s manje od 50 zaposlenih”, pojasnio je Erdogan.

Govorio je i o rastu u Turskoj, te ga uporedio sa stopama rasta u pojedinim evropskim državama, koji je mnogo manji nego u Turskoj.

Kazao je i kako je cilj niskim kamatama narod i privrednike dovesti u lagodnije stanje i omogućiti veće investicije. Smatra kako strani investitori trebaju ulagati u Tursku, pogotovo dugoročno.

”Ovo je vrijeme za dugoročne investicije stranih investitora. Oni koji su dugoročno investirali u Tursku uvijek su bili na dobitku, tako će biti i dalje”, poručio je Erdogan.

Osvrnuo se i na brojke i uspjeh koji je Turska ostvarila kada je u pitanju izvoz.

”Na veoma smo dobroj poziciji kad je izvoz u pitanju. Dosegli smo 215-220 milijardi dolara, do kraja godine ćemo premašiti 220. To je rekord Turske u izvozu”, istakao je Erdogan.

Poručio je kako je turska ekonomija snažna i da su makro pokazatelji kao i ekonomski performans u posljednje vrijeme u veoma dobrom stanju.

”Zasigurno da nekima smeta to što je proizvodnjom, investicijama, zapošljavanjem, izvozom i politikom koja ide uz to, naša zemlja ojačala i došla u situaciju da slijedi nezavisne politike“, smatra Erdogan.

Dodao je i kako svi trebaju znati da Turska nije stara Turska.

”Turska neće posustati pred ekonomskim prijetnjama preko finansijskih tržišta, to je prošlost. Naša realna ekonomija ima snagu i mogućnosti da izjalovi ove prijetnje. U skladu s tim poduzimamo korake i mirno stojimo pred ovim prijetnjama”, rekao je Erdogan koji je poručio kako ih nije moguće oslabiti s manipulacijama valutama.

Turski predsjednik je govorio i o sondažnim bušenjima i istraživanjima koje Turska provodi na nekoliko strana.

”U prvoj fazi iz 10 bušotina plinskog polja Sakaryja planiramo dnevno proizvesti 10 miliona kubnih metara. Završetkom druge faze ta brojka će biti povećana na 40 miliona”, naglasio je Erdogan.

Govorio je i o podršci pojedinih zapadnih država terorističkim organizacijama, ali i situaciji u Siriji. Erdogan je poručio kako će odlučno nastaviti borbu protiv terorizma.

Izrazio je saučešće povodom stradanja 14 azerbejdžanskih vojnika u helikopterskoj nesreći.