Recep Tayyip Erdogan položio je danas svečanu zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turkiye, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Erdogan je po dolasku ispred zgrade turskog parlamenta najprije pozdravio počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je počela svečana sjednica Velike narodne skupštine Republike Turkiye, kojom je predsjedavao privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli.

On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja.

Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu, čime je i zvanično započeo novi mandat predsjednika države. Nakon polaganja zakletve u parlamentu je intonirana i državna himna Republike Turkiye.

Erdogan je nakon svečanog polaganja zakletve napustio turski parlament, odakle je u pratnji najbližih saradnika stigao do Anitkabira, mauzoleja osnivača moderne Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.

Turski predsjednik je po dolasku u mauzolej položio vijenac, nakon čega je minutom šutnje odana počast Ataturku, te intonirana državna himna Republike Turkiye. Erdogan se potom upisao i u Knjigu utisaka u Anitkabiru.

˝Vjerujem da su ovi izbori na kojima je predsjednički sistem dobio potvrdu naroda, otvorili vrata novog perioda pred našim narodom. Nastavit ćemo snažno raditi da zaliječimo rane razornog zemljotresa, a žrtve zemljotresa što prije vratimo u njihove domove. Još jednom obećavamo da ćemo nastaviti jačati jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu. Neka nam Bog pomogne na tom putu˝, rekao je Erdogan u kratkom obraćanju nakon posjete Anitkabiru.

Poslije polaganja cvijeća u Predsjedničkoj palati počet će i svečanost inauguracije kojoj će prisustvovati brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turkiye.