Predsjednik Republike Turkske Recep Tayyip Erdogan po povratku iz zvanične dvodnevne posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) izjavio je da je imao vrlo konstruktivne i produktivne sastanke sa tamošnjim zvaničnicima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u avionu odgovarao na pitanja novinara.

Istakao je da je prvog dana posjete imao veoma produktivne sastanke sa prestolonasljednikom Abu Dabija Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom.

"Razgovarali smo o zajedničkim koracima koje možemo poduzeti za daljnji razvoj odnosa Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sa zadovoljstvom smo izrazili obostranu spremnost i volju da zadržimo i dodatno produbimo momentum postignut u našoj saradnji u posljednje vrijeme", rekao je Erdogan.

Dodao je da su tokom sastanaka razmijenili i mišljenja o brojnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

"Izrazili smo našu podršku sigurnosti i stabilnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naglasili smo također da ne posmatramo sigurnost regije Zaljeva odvojeno od naše vlastite sigurnosti", kazao je on.

Zvaničnici Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) tokom Erdoganove posjete potpisali su ukupno 13 bilateralnih sporazuma.

Zvaničnici dvije države potpisali su sporazume u oblasti odbrambene industrije, zdravstva, klimatskih promjena, industrije, tehnologije, kulture, poljoprivrede, trgovine, privrede, kopnenih pitanja, pomorskog transporta, mladih, upravljanja katastrofama, meteorologije, komunikacija i u oblasti arhiva.

Erdogan je također istakao da turski zvaničnici nastavljaju dijalog i sa Saudijskom Arabijom.

"Održavamo pozitivan dijalog sa Saudijskom Arabijom. Želimo učiniti napredak u vidu konkretnih koraka u narednom periodu", kazao je.

Erdogan je komentarisao i posljednja dešavanja u vezi sa tenzijama između Rusije i Ukrajine.

"U bliskom smo dijalogu i saradnji sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali i sa predsjednikom Ukrajine Volodymyrom Zelenskyim. Mislim da je ovo značajno za smanjenje tenzija", kazao je predsjednik Turske, te je komentarisao i mogućnost održavanja trilateralnog sastanka s Putinom i Zelenskyim.

"Nastojat ću u telefonskom razgovoru s Putinom saznati kako na to gleda, u skladu s tim ćemo pratiti ovo pitanje", rekao je on.

Dotakao se i predstojeće posjete Turske izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga koja je planirana 9. marta.

"Pozdravljamo posjetu, poduzimanje takvog koraka je dobro za odnose dvije države", kazao je Erdogan.

Na kraju je komentarisao i pitanje predsjedničkog sistema u Turskoj.

"Naš narod je uveo predsjednički sistem u državi, a oni koji ga ne prihvataju, prvenstveno ne poštuju volju naroda", rekao je predsjednik Turske.

Turska je referendumom 2018. godine prešla sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.