Stalno vijeće za ekonomsku i trgovinsku saradnju pri OIC-u održava 37. ministarsku konferenciju, a videoporukom učesnicima tog skupa obratio se i turski predsjednik Erdogan.

Čestitao je Husseinu Ibrahimu Tahi na izboru za novog generalnog sekretara OIC-a te je dodao kako se islamski svijet mora suočiti sa posljedicama pandemije COVID-19, ali i sa drugim krizama koje izazivaju terorizam, siromaštvo i sukobi.

"Kao članice OIC-a moramo jačati našu saradnju, a uporedo s tim i pružiti potrebnu političku, humanitarnu i pravnu pomoć našim bratskim zemljama" rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je, također, kazao kako zemlje OIC-a imaju bratsku obavezu da pomognu afganistanskom narodu u procesu uspostave mira i stabilnosti u Afganistanu.

Ukazujući i na neophodnost suprotstavljanja rastućem problemu rasizma, ksenofobije i antimuslimanske retorike u svijetu, Erdogan je kazao da je trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku potrebno graditi na bazi rješenja palestinskog pitanja na tragu ideje o uspostavi dvije nezavisne države i na bazi međunarodnih parametara.

"Moramo reći stop izraelskim politikama ilegalnog naseljavanja u istočnom Al-Qudsu i na Zapadnoj obali i suprotstaviti se rušilačkim politikama nasilnog raseljavanja" kazao je Erdogan.

On je dalje rekao da bez zadovoljenja prava Rohingya muslimana u Mijanmaru ne može biti uspostavljena trajna stabilnost u Arakanu, a da međunarodna zajednica nije uspjela spriječiti i zaustaviti i tragediju u Siriji.

"U Siriji je neophodno pronaći rješenje koje će garantirati teritorijalnu cjelovitost te zemlje i omogućiti siguran povratak ljudi u tu zemlju. Odlučno nastavljamo našu borbu protiv terorističkih organizacija ISIS i PKK/YPG koje su prijetnja cjelovitosti Sirije i našoj nacionalnoj sigurnosti" poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je istakao i da njegova zemlja pomno prati stanje Ujgura i drugih muslimanskih manjina u kineskoj pokrajini Xinjiang te je naglasio da takav pristup očekuje i od OIC-a. ​​​​​​​